Напередодні Дня Святого Миколая у Комишуваській загальноосвітній школі соціальної реабілітації готували омлет. А ось кухарем на харчоблоку, який сам колись і подарував цьому закладові, виступив голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. 

Діяв посадовець вправно, робив усе за технологією і з коментарем для кількох вихованців закладу, які свято пообіцяли йому обов’язково виправити свою поведінку. Нагадаємо, що школа ця за колючим дротом, усі її вихованці перебувають тут за судовим рішенням. Але вони теж діти і так само потребують казки, подарунків і просто людських тепла та турботи.

Після цього очільник області вже просто з подарунками відвідав Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей. До 2011 року заклад називався дитячим притулком, бо організували його в області, щоб пожежним порядком зняти проблему бездоглядних дітей періоду 1990-х років. Упродовж дев’яти місяців тут намагаються вирішити долю дитини: знайти прийомних батьків, провести роботу з біологічними батьками і лише в крайньому випадку відправляють до дитбудинків. Що стосується Олександра Пеклушенка, то він розповів про своє дитинство (йому якийсь час теж довелося бути в стінах дитбудинку). І побажав кожному знайти своїх маму і тата.

До речі, до 80 відсотків дітей потрапили до притулку за результатами інспекції неблагополучних сімей. Тобто мама і тато у них зазвичай є, але той спосіб життя, що вони ведуть, не дозволяє їм виховувати дітей. Тим часом цього року 16 вихованців центру вже знайшли нові — прийомні — сім’ї, а до кінця року мають закінчити оформлення на опіку, усиновлення чи в прийомні сім’ї ще шести малолітніх вихованців.

Запоріжжя.