На знімку: Під час проїзду вантажівок із гуманітарною допомогою через КПВВ «Щастя» на окуповану РФ частину Луганської області України.

На знімку: Координаторка системи ООН та координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані.

Господарчі товари, гігієнічні набори та будівельні матеріали мають отримати населені пункти Голубівка, Чорнухине, Зоринськ, Софіївка, Оленівка, Степове, Слов’яносербськ, Луганськ, Лутугине, Городище, Розкішне, Сорокине, Перевальськ, Ровеньки, Лотікове, Миколаївка, Антрацит, Хрустальний, Довжанськ, Комісарівка, Кадіївка, Брянка, Ново-світлівка, Лиман, Калинове, Фащівка, Вергулівка, Алмазне.

В оперативно-військовому управлінні Східного регіонального управління ДПСУ повідомили, що вантажівки змогли проїхати через КПВВ «Щастя» до тимчасово окупованої території лише з другої спроби. Перша була 26 лютого, та незаконні збройні формування блокували пропуск.

Як поінформували у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, гумвантаж спрямовано задля забезпечення запобігання поширенню пандемії та на задоволення потреб у гігієнічних засобах для багатодітних сімей, дошкільних закладів і закладів середньої освіти, задоволення мінімальних потреб населення в будівельних матеріалах.

Заступник міністра Ігор Яременко зазначив: «Завдяки нашим друзям і партнерам з ООН спрямовано перший у цьому році гуманітарний вантаж для людей на тимчасово окуповані території Луганщини. Його доправлено через новий КПВВ у Щасті, який був споруджений на виконання домовленостей лідерів «нормандської четвірки» у грудні 2019 року. Ми сподіваємося, що окупаційні адміністрації так само розблокують можливість перетину лінії розмежування і для громадян. Адже багато сімей досі позбавлені чи не єдиного стабільного джерела доходів — українських пенсій і соціальних виплат. Окремо нагадаю, що «Ощадбанк» пролонгував дію карток внутрішньо переміщених осіб, термін яких спливає під час карантину. Тобто, якщо людина не змогла забрати свою нову картку у відділенні, вона може й надалі знімати кошти та розраховуватися старою карткою до 1 травня 2021 року. Ми робимо все можливе, щоб надіслати чіткий сигнал: Донбас важливий для України і люди, які сьогодні перебувають на тимчасово окупованій території і є заручниками окупантів, — громадяни України. І, звісно, дякуємо ООН за підтримку наших громадян».

Заступник міністра нагадав, що торік на КПВВ «Щастя» відкрили сучасний багатофункціональний сервісний центр. За його аналогом було відкрито також сервісний центр у Новотроїцькому, а цьогоріч заплановано відкриття таких центрів на всіх КПВВ. У кожному центрі діятимуть ЦНАПи, кімната відпочинку, кафетерій, вбиральні, кімната матері й дитини, медпункт, аптека, відділення банку, магазин, поштове відділення, магазин супутніх товарів тощо. Також вони будуть обладнані Wi-Fi, системами кондиціювання, гарячим водопостачанням.

Координаторка системи ООН та координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані зазначила: «Помітним досягненням є те, що перший гуманітарний конвой ООН із будівельними матеріалами та іншою гуманітарною допомогою перетнув один із нових КПВВ у Луганській області — контрольний пункт в’їзду-виїзду «Щастя». Хочу подякувати всім залученим сторонам за їх сприяння та висловити надію, що цей контрольний пункт і в подальшому використовуватиметься для ефективнішого доправлення гуманітарних вантажів у Луганську область.

Водночас я хотіла б скористатися цією нагодою та підкреслити важливість продовження відправлення гуманітарних конвоїв безпосередньо в Донецьку область через КПВВ «Новотроїцьке». Я закликаю всі залучені сторони сприяти найшвидшому відновленню роботи цього контрольного пункту, який працює лише частково і який тимчасово закрито для гумконвоїв».

Оснат Лубрані також наголосила, що потреби 3,4 мільйона громадян України зростають під час пандемії COVID-19, тому доступ гуманітарних організацій до незахищених груп населення є необхідним для їхнього виживання. Перешкоджання доставленню гуманітарної допомоги є порушенням міжнародного гуманітарного права та створює загрози для життя та гідності мільйонів людей. «У жодному разі не можна допустити політизації надання гуманітарної допомоги, — зауважила вона. — ООН та її гуманітарні партнери підтримують постраждалих унаслідок конфлікту, але ми можемо продовжувати нашу роботу лише за умови, що всі залучені сторони гарантують нам доступ до людей, які потребують допомоги, незалежно від їхнього місця проживання. Я закликаю всі залучені сторони забезпечити безперешкодну доставку гуманітар-ної допомоги та доступ гуманітарних організацій до людей, які потребують підтримки, відповідно до норм та принципів міжнародного гуманітарного права».

Луганська область.

Фото надано Управлінням ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН) в Україні.