Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, на континенті вони проведуть 13 місяців. Загалом у 26-й експедиції перебуватимуть 12 учасників: сім науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та системний адміністратор. Наймолодший член команди — 24-річний геофізик Ян Бахмат із Харкова. До речі, керівником нинішньої експедиції також є харків’янин — геофізик Богдан Гаврилюк.

Він буде найстаршим членом команди й святкуватиме на станції 49-й день народження, а ще він рекордсмен за кількістю зимівель на станції. Це буде його дев’ята річна експедиція (до цього максимальна кількість зимівель в УАЕ не перевищувала восьми).

«Торік ми відправляли в Антарктику наймолодшу експедицію за всі роки — середній вік учасників був 37. Цього року, в 26-й УАЕ, середній вік ще менший — майже 36, а наймолодшому учаснику у квітні виповнюється 25 — тобто він ровесник передачі нашої станції Україні від Великої Британії», — зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Українські полярники вирушили до Антарктиди з аеропорту «Бориспіль» через Туреччину, Бразилію та Чилі, де на команду чекає двотижневий карантин. Основними завданнями учасників річної експедиції є: проведення щоденних вимірювань; проведення запланованих досліджень; підтримка роботи станції.

Вл. інф.