Станом на 26 березня за добу захворіло 18 132 особи — найбільше з початку пандемії. Серед інфікованих — 923 дитини та 435 медпрацівників. Проведено тестів 119 087, померло 326 пацієнтів. Про це повідомив на сторінці у Фейсбуці міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Від початку епідемії в Україні захворіло на коронавірус 1 614 707 осіб, летальних випадків — 31 461.

За звітну добу найбільшу кількість підтверджених випадків COVID-19 зареєстровано в Одеській (1 545), Дніпропетровській (1 358), Львівській (1 304), Харківській (1 204) областях та у Києві (1 164).

Максим Степанов також повідомив, що за день вакцинувалося понад 18 тисяч громадян.

«18 738 осіб щеплено проти COVID-19 за добу, 25 березня 2021 року, в Україні. 174 325 осіб щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу — 174 324 особи, завершила вакцинацію (отримала 2 дози) — 1 особа», — зазначив міністр.

Нещодавно у зв’язку зі зростанням захворюваності та з метою задоволення внутрішнього попиту на ліки Індія зупинила експорт вакцини проти коронавірусу розробки Oxford/AstraZeneca. Максим Степанов вважає, що затримка з її доставкою в Україну не буде тривалою. В ефірі програми «Право на владу» він наголосив:

«Ми бачимо, що є відповідна проблема, і відстежуємо ті політичні процеси, які відбуваються в Індії, стосовно того, що вони притримали (вакцини. — Авт.) усім без винятку. Але я думаю, що ця затримка не буде довготривалою. Мені здається, що все-таки десь на початку квітня ми маємо отримати дозвіл і... почати отримувати (вакцини з Індії. — Авт.). Я оптимістично на це дивлюся».

Лікарі зазначають, що нинішня хвиля коронавірусу сильніша за попередні, що пов’язано не лише з новим агресивнішим штамом, а й весняним авітамінозом, психологічним станом людей, котрі вже рік живуть у напруженні, спричиненому епідемією. Тож медики закликають громадян до відповідальності і наголошують на необхідності носити маски, частіше мити руки, користуватися антисептиками та дотримуватися соціальної дистанції. Дотримання цих правил може зберегти чиєсь життя. Попри заклики не збиратися у громадських місцях та не користуватися громадським транспортом без нагальної потреби, щодня фіксуються порушення протиепідеміологічних вимог. Глава Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан заявив, що в Києві найбільше карантин порушують маршрутники. «Ми проводимо щоденний моніторинг, працює 20 мобільних груп за участю Національної поліції, районних адміністрацій, муніципальної охорони. У топі порушників опиняється транспорт, насамперед маршрутні таксі та громадський транспорт, де в годину пік за такого скупчення людей неможливо дотримуватися дистанції. Неможливо, тому що це не контролюється з боку суб’єктів, які здійснюють перевезення», — сказав Олег Рубан. Він повідомив, що щодня на порушників складається 30—40 адміністративних протоколів.

Світлана ЛЕЛІТКА.

***

У Чернівецькій області 25 березня вакцинували від коронавірусу 310 буковинців. Усіх — першою дозою. Загалом на Буковині щепили 4 084 особи. Серед них медики, публічні особи, громадські діячі, а віднедавна — люди похилого віку. Втім, зафіксовано смертельні випадки від коронавірусу у вже вакцинованих. Так, у провізора військового госпіталю, який отримав щеплення, а після помер від інсульту, виявили коронавірус. Також захворювання було виявлено у двох його колег, які також вакцинувалися. Про це повідомила голова обласного лабораторного центру Наталія Гопко. Вона зазначила, що на момент вакцинації у людини симптомів коронавірусу не було. Прояви хвороби виявили лише наступного дня. За її словами, це пов’язано з інкубаційним періодом COVID-19. Захворіла також вакцинована лікарка-інфекціоністка Ольга Кобевко. Як повідомила пані Ольга, це сталося на
27-й день після щеплення. За її словами, перебіг хвороби — з незначними порушеннями функцій організму. Лікарка свідомо вийшла в ефір і порадила усім вакцинуватися, незважаючи ні на що, бо іншого захисту від вірусу нині немає.

Сергій СУЛИМА.

Чернівецька область.