Тобто, це робота не лише з наслідками, а й задля профілактики. «Перш за все ми намагаємося зберегти рідну для дитини родину», — про це заявив національний директор СОС Дитячі містечка Україна Сергій Лукашов (на знімку) під час підбиття підсумків діяльності Луганського обласного відділення організації за 2020 рік.

«Минулоріч у Сєвєродонецьку та Старобільську 622 дитини із 248 сімей, які перебували у складних життєвих обставинах, отримали необхідну допомогу і залишилися в своїх родинах, — зазначив Сергій Лукашов. — Завдяки належній підтримці фахівців нашої організації жодна дитина не потрапила до інтернатних закладів. 64 родини стали самодостатніми й виведені з-під соціального супроводу».

За словами національного директора, важливим є те, що навіть в умовах пандемії організація збільшила обсяг допомоги Луганщині.

Під супроводом програми сімейних форм виховання у Сєвєродонецьку та Старобільську перебувають 37 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які живуть у трьох дитбудинках сімейного типу та восьми прийомних сім’ях. Діти та прийомні батьки та батьки-вихователі регулярно отримують різні види допомоги.

Із квітня 2020 року діє новий проект Надзвичайного реагування у Станиці Луганській, завдяки якому 200 сімей отримали комплексну, а 1200 — психологічну підтримку. У соціальному центрі «Укріплення сім’ї» у Станиці Луганській супровід охоплює 138 сімей, в яких виховується 271 дитина.

Також триває співпраця із державними партнерами над упровадженням сучасних форм надання соціальних послуг на основі децентралізації та посилення громад. Зокрема, вже налагоджена взаємодія із Шульгинською та Чмирівською тергромадами.

Директор Луганського обласного відділення «МБО «БФ «СОС Дитячі містечка» Україна, позаштатний радник голови облдержадміністрації з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Людмила Харченко повідомила:

«Підтримку за вісім років надання фондом відповідних послуг на Луганщині отримали більш як 85 тисяч дітей та дорослих. Соціальні центри підтримки родин у складних життєвих обставинах функціонують в Сєвєродонецьку, Старобільську, Станиці Луганській».

Людмила Харченко відзначила партнерів організації — Луганську облдержадміністрацію, міські ради та райдержадміністрації, служби у справах дітей, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центри соціально-психологічної реабілітації населення тощо.

Восени 2020 року на Луганщині стартував проект із підготовки до трансформації дитячого закладу в Сєвєродонецьку, який упроваджується за підтримки UNICEF Ukraine та у партнерстві з Луганською ОДА. Буде відкрито соціальну квартиру для жінок із дітьми, що потрапили у складні життєві обставини.

Представники БФ «СОС Дитячі містечка» Україна зазначили, що Луганське обласне відділення продовжує працювати за напрямами: розвитку сімейних форм виховання, укріплення сімей у складних життєвих обставинах; проектів надзвичайного реагування; адвокаційної діяльності, спрямованої на розвиток місцевих соціальних послуг для сімей із дітьми. А головне — у 2021 році організація продовжить надавати послуги дітям у вразливих сім’ях та у сімейних формах виховання, аби кожна дитина зростала в турботливій родині.

Луганська область.

Фото з відкритих джерел.