Про це повідомила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Любов Безкоровайна (на знімку).

— У межах підготовки до весняно-польових робіт департаментом спільно з сільгосппідприємствами Луганщини розроблено оптимальну структуру посівних площ під сільгоспкультури, — сказала Любов Безкоровайна. — Перевагу надано озимій пшениці та соняшнику, вирощування яких є економічно вигідним у нашій природно-кліматичній зоні.

Посівна площа в усіх категоріях господарств під урожай 2021 року очікується в межах 860,4 тис. га.

Під озимі зернові культури засіяно 308,9 тис. га, що на 7,7 % більше, ніж попереднього року. Цьогоріч це становить 36% від загальної посівної площі.

Любов Безкоровайна також поінформувала, що передпосівні погодні умови осені 2020 року були не надто сприятливими для сівби озимих культур. На той час у східних, центральних і південних районах Луганщини запаси вологи становили 90—120 мм, і такого рівня вологозабезпечення в регіоні не спостерігалось уже багато років.

В області прогнозується засіяти ярі зернові культури на площі 110,1 тис. га, технічні — на 403,5 тис. га.

«Завдяки підготовленим восени площам під посів ярих культур є сподівання щодо своєчасного проведення весняно-польових робіт 2021 року», — наголосила посадовець.

Агропідприємствами Луганської області також законтрактовано й придбано майже 75 тис. тонн мінеральних добрив. Це на 3,5 тис. тонн більше, ніж минулого року.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт в області планується задіяти майже 5500 одиниць посівної та ґрунтообробної техніки.

У рамках реалізації державної підтримки за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва» із грудня 2019-го по листопад 2020 року господарства області отримали 40,6 млн гривень компенсації. Загалом було придбано 730 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання.

Луганська область.

Фото з відкритих джерел.