Унікальний Приморський медичний санаторій «Глорія» на березі Азовського моря у Бердянському районі Запорізької області, який розрахований на одночасну медичну реабілітацію 160 пацієнтів після інсультів, захворювань нервової системи, опорно-рухового апарату та багатьох інших хвороб — зокрема  COVID-19 — стоїть порожнім з минулого листопада. Офіційна причина — карантинні обмеження.

Не задіяна його унікальна лікувально-діагностична база, кабінети гідропатії, лазеротерапії, сучасне ванне відділення, лікувальні басейни, гідрогальванічні ванни тощо. А з майже півтори сотні працівників на роботу виходить лише вісімнадцять — переважно обслуговуваль-ний персонал та охорона. Кваліфіковані лікарі та медпрацівники змушені сидіти вдома у неоплачуваних відпустках.

«Ми єдині з українських санаторіїв маємо таке чудове обладнання», — каже колишній головний лікар закладу Михайло Шагінянц.

На думку спеціалістів, сьогодні саме «Глорія» могла б приймати на реабілітацію людей, які перехворіли на COVID-19.

Заклад належить Запорізькій обласній раді. Тому її керівництво почало з’ясовувати, чому так сталося. На початку цього року обласна виконавча влада наче розглядала можливість відновлення роботи комунального закладу, зокрема для психологічної реабілітації ветеранів АТО. Проте санаторний заклад так і не прийняв жодного ветерана чи хворого з підозрою на COVID-19. Усі три відділення сьогодні не працюють, обладнання не використовується.

«Зважаючи на те, що санаторій розташований на березі моря, має таке обладнання та зелену територію, тут може проводитися психологічна реабілітація. Ми повинні повернути цей заклад до життя», — каже заступник голови обласної ради Людмила Любім.

Облрада обіцяє уважно вивчити та проаналізувати роботу санаторію та причини її зупинки. За потреби буде прийнято кадрові рішення.

Запорізька область.

Фото Запорізької облради.