Часто жертвою вогню стає і сам палій. Лише цієї весни вже з кількох регіонів надходила інформація про загибель за таких обставин людей. Тому в ДСНС попереджають: будьте обережні з вогнем.

Варто зазначити, що гине і вся мікрофлора, яка зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах, а земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5—6 років. Крім того знищуються багато комах, їхні личинки, лялечки, горять кладки і місця гніздування птахів, а нерідко і самі птахи та звірі. Часто до вогню потрапляє різне сміття, зокрема пластик, що істотно посилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я. Адже внаслідок цього вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Бувають і ще гірші наслідки, коли необережне поводження з вогнем під час спалювання сухої трави призводило до виникнення масштабних лісових та торф’яних пожеж, до знищення вогнем житлових будинків та господарських споруд, до травмування і навіть загибелі людей.

До слова

Як повідомили рятувальники, протягом минулих вихідних на Київщині майже не було місць, де б не виникало загоряння сухої рослинності або сміття. Із 169 пожеж випадків загоряння трави — 148 і ще 15 — сміття.

Варто також наголосити, що спалювання рослинних залишків суворо заборонене законом і за це передбачені значні штрафи і навіть кримінальна відповідальність. Тому, перебуваючи у лісі чи в полі, завжди дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки. Адже одна маленька іскра може спричинити велику біду.

Вл. інф.

Фото: obukhovrda.gov.ua