Під час презентації документа держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що президент Джо Байден відданий справі повернення питання прав людини на центральне місце в закордонній політиці Сполучених Штатів. «Ми використаємо всі інструменти нашої дипломатії, щоб захистити права людини та притягнути до відповідальності порушників», — додав він. Серед порушників прав людини Е. Блінкен, зокрема, згадав Росію, Білорусь, Сирію, Китай та Ємен.

«Атаки та ув’язнення політичних опонентів, антикорупційних активістів та журналістів у таких місцях, як Росія, Уганда, Венесуела. Ми бачимо неправомірні арешти, побиття протестувальників у Білорусі», — зазначив Е. Блінкен.

Держсекретар пообіцяв, що Сполучені Штати захищатимуть права людини не лише на території США, а й усюди, де б вони не порушувались, незалежно від того, чи є порушники противниками чи партнерами.

Країни, які поважають права людини всередині, схильні підтримувати міжнародний правопорядок, зауважив Блінкен і додав: «Подивіться на країни, які грубо порушують права своїх власних громадян. Вони майже завжди ті самі країни, які глузують з міжнародних правил поза межами своїх територій. Чи йдеться про відхоплення територій інших країн, здійснення кібератак, залякування незгодних, поширення дезінформації чи порушення торговельних правил», цитує «Голос Америки».

Один із розділів звіту присвячений Україні (нагадаємо, загалом у ньому проаналізована ситуація з правами людини майже в 200 державах). Більша частина українського розділу стосується ситуації на підконтрольній урядові території, але не забуто в ньому й про порушення на територіях, що перебувають під окупацією, зокрема, в Криму. В звіті вказується, що на півострові російська окупаційна влада продовжувала вдаватися до широкого застосування насильства і залякувань щодо кримських татар і проукраїнських активістів у відповідь на їхню мирну опозицію російській окупації. Що ж стосується критики України у сфері прав людини, то тут серед іншого вказується свавілля силових структур, корупція, серйозні проблеми з незалежністю судових органів.