Лідери Німеччини та Франції закликали главу Кремля до поступу в переговорах у «нормандському форматі» щодо реалізації Мінських домовленостей стосовно Донбасу. Про це повідомляє прес-служба канцлерки ФРН.

«Було наголошено на необхідності того, щоб Росія взяла на себе чіткі зобов’язання зі стабілізації режиму припинення вогню в Україні та вироблення шляхів виходу з кризи за дотримання Мінських домовленостей», — йдеться в повідомленні Єлисейського палацу.

У свою чергу, в прес-службі Кремля заявили, що Путін висловив занепокоєння через, за його твердженнями, «спровоковану Україною ескалацію збройного протистояння».

Водночас в Україні частина суспільства обурилася тим, що перемовини стосовно Донбасу відбувалися без участі Києва. Прес-секретарка президента Юлія Мендель у коментарі «Українській правді» запевнила, що Україна продовжує переговори з усіма країнами «нормандського формату» на різних рівнях, і жодні рішення щодо нашої країни без неї самої не можуть і не будуть ухвалюватися. «Лідери інших країн можуть згадувати і висловлювати свої позиції щодо ситуації в тому чи іншому регіоні чи в тій чи іншій країні. Так само, як лідери Франції, Німеччини та РФ обговорювали широкий порядок денний, включно з боротьбою з пандемією коронавірусу, ситуацією на Близькому Сході, відносин Євросоюзу та Росії. Серед іншого згадали і ситуацію на Донбасі. Офіс Президента вважає, що було б дивно, якби війна на Донбасі випала з міжнародного порядку денного, тим більше в переговорах, де бере участь російська сторона. Тим не менше Україна продовжує переговори з усіма країнами «нормандського» формату на різних рівнях, і жодні рішення без участі України щодо України не можуть і не будуть прийматися», — закцентувала Ю. Мендель.

Під час відеоконференції лідерів Німеччини, Франції та Росії також йшлося про Олексія Навального, ситуацію у Білорусі та можливість використання російської вакцини проти коронавірусу в Європі.