Обладнання надано в рамках проекту «Посилення спроможності України щодо реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з небезпечними хімічними речовинами». Ініціатива реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Місії США в ОБСЄ та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Лабораторія має сучасні прилади для оперативного аналізу ситуації, проведення радіаційної та хімічної розвідки, засоби для відбору проб та ідентифікації невідомих речовин. Вона також оснащена засобами індивідуального захисту особового складу, зокрема, захисними костюмами, дихальними апаратами та засобами для ліквідації витоків хімічних речовин.

За результатами досліджень екологічних ризиків на сході України, проведених за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні, понад 80 відсотків пошкоджених під час конфлікту об’єктів належить до категорії підвищеної небезпеки. Аналіз також виявив, що у 2014—2019 роках через конфлікт відбулося понад 500 збоїв у роботі місцевих промислових підприємств.

Передача нової техніки відбулася в Маріуполі на базі 3-го Державного пожежно-рятувального загону за участю Координатора проектів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена, заступника голови ДСНС Миколи Ільченка, представників обласної влади (на знімку).

Микола Ільченко подякував представництву ОБСЄ в Україні за отриманий автомобіль та зазначив, що хімічний та радіаційний захист населення є важливою складовою національної безпеки країни.

Фото ГУ ДСНС України у Донецькій області.