Російська сторона не підтримала пропозицію глави української делегації у ТКГ Леоніда Кравчука щодо забезпечення з 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню, грубе порушення якого з боку військових формувань РФ минулого тижня забрало життя чотирьох наших захисників. Про це інформує офіційна сторінка української делегації для участі у ТКГ у Фейсбуці.

«Цю пропозицію підтримали Спецпредставник Глави ОБСЄ пані Х. Грау та координатор Підгрупи з безпеки Глава СММ ОБСЄ Посол пан Х. Чевік. Зокрема, пан Х. Чевік запропонував прийняти спільну узгоджену заяву ТКГ, в якій підтвердити прагнення сторін посилити режим припинення вогню та врятувати життя цивільних осіб та військового персоналу.

На жаль, ані пропозиція Л. Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делегації. Це відбулося, незважаючи на відповідні заяви лідерів ФРН та Франції, в яких вони вчора підкреслили необхідність дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі», — йдеться у повідомленні. Також наголошується, що просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін є проблемним, якщо не виконана головна, базова умова — досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню.

Коментуючи підсумки переговорів у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» в ефірі одного з телеканалів, представник нашої делегації у ТКГ Сергій Гармаш зазначив: «Росія, одна проти двох, тому що ОБСЄ підтримала українську пропозицію, відмовилася підтверджувати, посилаючись на те, що вже є ця пропозиція і навіщо її знову підтверджувати. Хоча ми всі справді розуміємо, що пропозиція є, але перезавантаження потрібне, тому що фактично режим тиші не дотримується. Результату немає».

На думку Гармаша, доки немає політичного рішення з Москви про припинення війни, її представники в ТКГ продовжуватимуть блокувати реальний переговорний процес і заявляти, що вони нібито не сторона конфлікту. «Але нам важливо зберігати цей майданчик переговорів, на якому можна буде змусити Росію з часом і під тиском санкцій прийняти компромісне рішення», — резюмував він.

У свою чергу спікер української делегації у ТКГ Олексій Арестович розповів у телеефірі про те, що «Росія була готова задекларувати повернення до дотримання режиму припинення вогню, але різко змінила свою позицію». Він пов’язав таку реакцію російської сторони з тим, що «РФ, сприяючи загостренню ситуації на фронті та загибелі чотирьох українських військовослужбовців 26 березня, прив’язує це до засідань ТКГ або РНБО».

«Тобто росіяни дотримуються політики, яка полягає в тому, щоб змусити нас вести переговори з так званими «ДНР» або «ЛНР» напряму. З 2014 року вона не змінюється. І силовий компонент, пролиття крові вони використовують як спробу вплинути на українське суспільство і керівництво країни, які дуже чутливі до втрат на фронті, для того, щоб змусити Україну відійти зі своїх позицій або здатися. Цього однозначно не буде», — підсумував спікер ТКГ.

Також Арестович зазначив, що Україна спробує розблокувати питання відновлення «режиму тиші» в Нормандському форматі на рівні політичних радників. І це може статися вже найближчим часом.