Про особливості проведення конкурсу під час пандемії та його підсумки організатори розповіли на прес-конференції.

Захід об’єднав без перебільшення рекордну кількість учасників. На платформі XXI Всеукраїнського відкритого марафону з української мови ім. Петра Яцика свої анкети зареєстрували 45 тисяч осіб, а участь у ньому взяли понад 25 тисяч школярів та студентів. Як зазначив заступник міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку Артур Селецький, «це справді було свято для вчителів, учнів і батьків з усіх областей України і багатьох куточків світу». Відстань не була перешкодою: до марафону долучилися представники української діаспори з п’яти континентів! Завдяки дистанційним технологіям у ньому брали участь і мешканці тимчасово непідконтрольних територій, що надзвичайно важливо з огляду на знищення української освіти окупаційною владою.

Саме цифровий формат проведення конкурсу дав змогу залучити до нього значно ширшу аудиторію. За словами начальника відділу організації масових заходів та інформаційно-аналітичної роботи Інституту модернізації змісту освіти Олени Артеменко, задля успішного проведення марафону об’єднали зусилля державні установи, громадські організації в особі Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів» і соціально відповідальний бізнес в особі компанії HUMAN. Вона висловила сподівання, що наступного року епідеміологічна ситуація дозволить повернути конкурсу його традиційний статус і формат — уже не марафону, а саме міжнародного конкурсу, за результатами якого переможці мають отримати стипендії Президента України. Але дистанційні технології на певному етапі його проведення планують використовувати й надалі.

Мовний турнір проводили в чотири етапи з 26 лютого до 21 березня. Впродовж цього часу щонайменше по дві години на тиждень учасники виконували завдання онлайн на платформі HUMAN Школа. «Попри окремі недоліки й аврали під час марафону нам уперше вдалося об’єднати таку кількість тих, хто вивчає українську мову або просто послуговується нею, — зізналася представниця виконавчої дирекції МБФ «Ліга українських меценатів» Юлія Вознюк. — Якщо згадати історію нашого конкурсу, то в попередні роки максимально нагороджували на всеукраїнському підсумковому етапі приблизно 60—70 лауреатів. Цьогоріч, за попередніми даними, майже п’ятсот осіб посіли перше, друге та третє місця». Всі вони отримають дипломи від Ліги українських меценатів, а учасники, які посіли перші місця, — ще й премії. «Розглядаємо можливість вручити премію й за другі, якщо вистачить ресурсів. Про остаточне рішення повідомимо додатково, — пообіцяла Юлія Вознюк. — Крім того, маємо подарунок від нашого партнера: видавництво «Ярославів Вал» надає переможцям 50-відсоткову знижку на свої книжки». Нагороди учасникам вручатимуть протягом квітня-травня, щоправда, теж онлайн: цифрові дипломи відправлять електронною поштою, а премії перекинуть на карткові рахунки.

Відзначать і навчальні заклади, які виховують знавців української мови. «Школи, чиї учні успішно пройшли чотири етапи та стали фіналістами марафону, можуть до 30 квітня потрапити до програми «HUMAN. Чемпіон». Вона передбачає безплатне підключення навчальних закладів до системи HUMAN, розширену технічну та клієнтську підтримку, спеціалізовані тренінги, окремий канал комунікації та доступ до всіх інформаційних ресурсів компанії», — повідомила PR-менеджер HUMAN Вікторія Савенець.

«Конкурс Петра Яцика покликаний насамперед зібрати та об’єднати шанувальників української мови», — нагадав директор з комунікації компанії HUMAN Пилип Штеренталь і зауважив, що організатори понад усе прагнуть зберегти його традиції, що складалися протягом двох десятиріч. «Ми мали проаналізувати завдання і правила попередніх етапів конкурсу і адаптувати до дистанційного формату, — пояснює він. — Цього вдалося досягти завдяки співпраці державних і недержавних структур, які долучилися до проекту на некомерційних засадах». За словами Пилипа Штеренталя, цей конкурс справді об’єднав українців усього світу: у заході взяли участь 25 тисяч 670 учасників з усіх областей України та 144 — з 25 інших держав.

Понад 10 тисяч шанувальників рідного слова, які пройшли всі чотири етапи марафону, отримають персональні сертифікати. Організатори ж матимуть інформацію для подальших досліджень задля вдосконалення конкурсних процедур. «Абсолютно прозора статистика марафону дає змогу аналізувати дані, зокрема щодо складності кожного завдання та обсягу часу, відведеного на його виконання у різних класах», — додає Пилип Штеренталь. Це допоможе оцінити й складність питань, які щороку виносять на ЗНО.

Марафон фінішував, проте онлайн-спілкування між його учасниками триватиме й надалі. Нині учням, які пройшли всі чотири етапи конкурсу, пропонують взяти участь у флешмобі «Чому українська мова для мене важлива», що стартував 1 квітня. Для цього треба виконати творчу роботу в текстовому або відеоформаті та опублікувати її у себе на сторінці в соціальній мережі з відповідним хештегом.