На знімку: такий вигляд має друге за величиною після Світязя озеро Пулемецьке.

«Українсько-Польське поозер’я — край легенд: відкривай та насолоджуйся незвіданим» — так називається проект, який реалізовує Волинська обласна рада в партнерстві з гміною Влодава (Республіка Польща) за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2014—2020.

Проект охоплює гміну Влодава і Шацьку територіальну громаду. Попри те, що вони розділені державним кордоном і розташовані на протилежних берегах Західного Бугу, території надзвичайно схожі між собою: мають велику кількість озер, річок, лісів, багату культуру та історію. Все це сприяє розвитку транскордонного туризму і викликає інтерес по обидва боки кордону. Свідченнями цього є Дні добросусідства, які тут щорічно проводяться (за винятком карантинного 2020-го), під час яких за кілька днів на тимчасовому пункті пропуску Адамчуки — Збереже по наведеному через Західний Буг понтонному мосту кордон перетинають кілька десятків тисяч громадян обох сусідніх країн.

Як у Шацькій громаді, так і у Влодавській усі знають про такі природні перлини, як озера Біле — в Польщі та Світязь — в Україні. Проте небагато жителів Люблінського воєводства чули про такі чудові озера, як Пулемецьке, Пісочне, Люцимер, Перемут. Це саме стосується і українців, які мало поінформовані про голубі перлини Влодавщини.

Проект покликаний ліквідувати інформаційну прогалину і зробити внесок у вирішення цієї проблеми. Зокрема, планується створити та просувати спільний туристичний бренд озерного краю. Він дозволить забезпечити активну пропаганду багатої природної спадщини озер Волині та Люблінщини для збільшення їхньої туристичного потенціалу. Так, передбачається організовувати спільний транскордонний фестиваль «Озерна містерія», проведення дискусійної панелі «Брендинг як інструмент підвищення ефективності функціонування туристичної дестинації», створення сайту, розробку концепції просування туристичного бренду,  дослідження історико-краєзнавчого пласта озерного краю, здійснення навчального туру до Республіки Польща та виготовлення сувенірної продукції. Заходи мають забезпечити активну пропаганду природної спадщини українсько-польського прикордоння, зростання його туристичної  привабливості. Сприятиме цьому й відкриття в майбутньому ще одного міжнародного пункту пропуску Адамчуки — Збереже, про необхідність якого говориться вже багато років.

Луцьк.

Фото автора.