Зі словами привітань, квітами та грошовою винагородою до ювілярки завітала староста Заболоття Ольга Ярошик. Вона й розповіла про односельчанку:
— Народилася Євдокія Іванівна 14 березня 1921 року у багатодітній родині. Проживала сім’я на хуторі Річиця, що поблизу селища Рафалівка. В роки війни тут заселилися німці і спалили хутір, тому сім’я змушена була переїхати до села Полонне. Батько рано помер, і на Євдокію лягло виховання молодших братів і сестер. Євдокія Іванівна в шлюбі народила двох дітей. Коли розпочалося будівництво РАЕС, село Полонне потрапило в санітарну зону і мало бути виселеним. Наприкінці 1970-х років розпочалося будівництво нового селища для переселенців із Полонного і частково Заболоття. У 1987 році села Полонного не стало. Сім’я Євдокії Ошурко, як і більшість жителів, переселилася у Заболоття. Ювілярка проживає тут і донині з донькою, яка нею опікується.

Чимало життєвих випробувань випало на долю цієї жінки: голодомори, війна, відновлення країни з руїн. Багато років вона тяжко працювала на землі. Ювілярка дочекалася п’ятох внуків, вісьмох правнуків та трьох праправнуків. Це, так би мовити, її щаслива статистика.

Фото надано Вараською міськрадою.