Птахи занесені в Бернську конвенцію про охорону дикої флори та фауни і природного середовища існування в Європі.

Загалом із 2013 року енергетики облаштували 248 спеціальних металевих платформ для гнізд лелек. За підрахунками екологів, така ініціатива за вісім років дала змогу зберегти майже п’ять тисяч особин білої лелеки, три тисячі з яких — пташенята.

Як розповіли «Голосу України» в енергокомпанії, нинішнього року планується встановити рекордну кількість платформ — 122. Значну їх частину обладнають на території областей, які приєдналися до цієї ініціативи торік: 60 — в Одеській і 50 — у Київській. На території Дніпропетровської та Донецької областей, де почали встановлювати платформи з 2013-го і 2015 року відповідно й уже встигли охопити основну частину гнізд лелек, цьогоріч загалом встановлять дванадцять конструкцій.

«Спеціальні конструкції дадуть можливість не лише вберегти від загибелі рідкісних і зникаючих птахів, а й убезпечити лінії електропередачі від аварій. Також на лініях електропередачі встановлюють спеціальні кожухи-ковпаки з ізолюючого матеріалу, що закривають від птахів ділянки проводу з боків, а також спеціальні маркери, що світяться після заходу сонця. Закріплені на проводах повітряних ліній електропередачі маркери роблять їх видимими для птахів у польоті на відстані до 15 метрів», — зазначають енергетики.

З 2013 року обладнано 3219 птахозахисних пристроїв на 19 кілометрах ліній електропередачі, зокрема й на території об’єктів природно-заповідного фонду в Донецькій і Дніпропетровській областях. У 2020 році такі роботи розпочато і в Одеській області.

До речі

Бернська конвенція про охорону дикої флори та фауни і природного середовища існування в Європі набула чинності 1 січня 1982 року, і відтоді до неї приєдналася 51 сторона, включно з Європейським Союзом. А в 1996 році — й Україна. Це головний природоохоронний закон Європи, на якому грунтуються майже всі природоохоронні конвенції нашого континенту, природоохоронне законодавство більшості європейських країн і природоохоронні директиви ЄС.

Довідково

Лелеки часто облаштовують гнізда на електричних опорах. Зазвичай гніздо служить птахам лише кілька років. Що воно старше, то більше в діаметрі й за вагою. Деякі гнізда важать кілька центнерів. У них поселяються не тільки лелеки із пташенятами, а й різні дрібні птахи — горобці, трясогузки, шпаки й інші. Коли гніздо досягає критичної маси — воно руйнується, що нерідко призводить до загибелі птахів та обриву дротів лінії електропередачі.

Дніпропетровcька область.

Фото прес-служби ДТЕК.