Їм надали статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що гарантує отримання ними пільг, передбачених законодавством. 39 дітей влаштували до закладів сімейних форм виховання.

Загалом на первинному обліку управління перебувають 382 такі дитини. З них до сімейних форм виховання влаштовано 342, повідомила начальник управління Тетяна Тимоховська (на знімку).

З метою захисту та підтримки таких дітей в обласному центрі діють три бюджетні програми: «Керівництво й управління у сфері захисту прав дітей», «Заходи державної політики з питань дітей та їхнього соціального захисту», «Проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування». На забезпечення виконання яких у 2020 році було передбачено 6 млн 410 тис. грн. Використано — 6 млн 352 тис. грн.

«Управлінням проведено 107 профілактичних рейдів, під час яких з батьками проводилась профілактично-роз’яснювальна робота, — розповіла Т. Тимоховська. — До органів внутрішніх справ спрямовано 13 клопотань про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання своїх обов’язків. До судів міста спрямовано 13 позовів щодо позбавлення батьківських прав та вилучення дітей від батьків без позбавлення прав. З трьох родин було вилучено чотирьох дітей через загрозу їхньому життю та здоров’ю».

Трапляються випадки, коли від дітей відмовляються одразу після народження. У 2020-му в закладах охорони здоров’я міста батьки залишили чотирьох немовлят.

За інформацією управління, у місті створено три сім’ї патронатних вихователів, у яких протягом року на вихованні перебувало 11 дітей. Після закінчення терміну перебування у патронаті всіх дітей влаштовано до сімейних форм виховання. Серед таких — 27 прийомних сімей, в яких виховуються 38 дітей. Ще 36 вихованцями опікуються в чотирьох ДБСТ.

«Також на території Кропивницького проживають 149 сімей, які всиновили 165 дітей», — зазначила Тетяна Тимоховська.

Не менш важливий напрям роботи — захист житлових прав дітей. Фахівці управління припиняють спроби відчуження житлових приміщення без отримання згоди від органу опіки та піклування. Десятьом дітям-сиротам передбачено грошову компенсацію для придбання житла за кошти субвенції з держбюджету.

У власність територіальної громади придбано житлове приміщення, в якому діє новостворений ДБСТ і де виховують дев’ять дітей.

Довідково

На обліку управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міськради торік перебувало 114 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах і чиї батьки не виконують свої обов’язки щодо забезпечення належних умов проживання, їхнього виховання та навчання. Загалом у Кропивницькому проживають 42 638 дітей.

Кропивницький.