Спочатку обурені протестувальники перекрили рух на вулиці Михайла Грушевського поблизу Кабінету Міністрів. У такий спосіб вони намагалися привернути увагу високопосадовців до зупиненого будівництва квартир трьох ЖК: «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах», що на столичних Позняках. Згодом учасники акції перемістилися до Національного банку України, а потім рушили до Офісу Президента України. Вимоги: спонукати вище керівництво держави призначити дату та час проведення брифінгу з публічним підписанням Меморандуму про взаємодію і співпрацю при відновленні та завершенні будівництва житлових комплексів, що споруджувались АТ АКБ «Аркада».

Утім варто зазначити, що дуже часто люди, вкладаючи кошти, купуються на дешевизну об’єкта або ж красиву рекламу, при цьому не перевіряючи забудовника і ризики, пов’язані з цим. Приміром, ще з початку будівництва «Патріотики» і «Патріотики на озерах» активісти буквально били на сполох, що таке будівництво не є законним, до того ж воно знищує і без того незначні рекреаційні зони цього нині дуже перенасиченого житлом масиву. Тож не помітити це було фактично неможливо. Проте люди пішли на такий ризик, і чи отримають останні свої квартири, тепер залежить від представників влади.

До слова

За даними Міністерства розвитку громад і територій, в Україні на кінець 2019 року налічувалось понад 150 проблемних об’єктів будівництва багатоквартирних будинків. Жертвами шахрайства і неплатоспроможності забудовників стали 100 тисяч інвесторів. І це без урахування минулорічного банкрутства банку «Аркада», коли жертвами стали ще майже 10 тисяч людей.

Як убезпечити людей від недобросовісних забудовників і зробити так, аби ті, хто в майбутньому купуватиме нерухомість на етапі будівництва, гарантовано змогли отримати свої квадратні метри, говориться багато. Як зазначають експерти, змінити ситуацію могло би ухвалення відповідного законопроекту, який нині напрацьовується, і згідно з яким інвестори під час купівлі квадратних метрів у ще не зданих об’єктах мали б отримувати права на них, посвідчені в нотаріуса. Потрібно також прописати норму, коли забудовник не зможе продати частину квартир до повного введення будинку в експлуатацію, а вся інформація щодо житлових комплексів і цього ринку має бути в єдиній базі та у вільному доступі. Утім, це вже історія на перспективу, і стосуватиметься вона вже нових інвесторів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.