Пікет бібліотекарів безстроковий.

Намети під центральною книгозбірнею, голодовка працівників — такі нинішні реалії Коломиї. Історія боротьби за районну бібліотеку давно вийшла за межі краю. Майже три місяці маленький колектив у статусі безробітних самовіддано обстоює не тільки своє місце праці, а й заклад як культурно-мистецький осередок. Численні листи та звернення до обласного, районного й міського керівництва, страйк. Заклад зачинений, без опалення.

На чергове засідання депутатської комісії Коломийської райради з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, підприємництва, житлово-комунального господарства, комунальної власності та будівництва, інвестицій і міжнародного співробітництва 29 березня депутати винесли лише одне питання: про передачу Коломийській міській територіальній громаді цілісного майнового комплексу центральної районної бібліотеки.

«Приміщення книго-збірні Коломийська райрада передала територіальній громаді ще торік, 28 грудня. Тож місто повинно було працевлаштувати бібліотекарів ще
4 січня. Але вимога ТГ — або прийняти на баланс усі три поверхи закладу, або нічого. Чотири міські бібліотеки теж закриті. Таке враження, що це нікому не потрібно», — стверджує заступник голови райради Северин Мандзюк.

Під час обговорення питання на профільній комісії ішлося про доцільність передачі цілісного майнового комплексу. Мовляв, чи стане це гарантією подальшого працевлаштування бібліотекарів і збереження закладу? На що директорка книгозбірні Наталія Тарновецька зазначила, що є відповідний гарантійний лист від міського голови Коломийської тергромади Богдана Станіславського. Після обміну думками комісія проголосувала за передачу громаді Коломиї ЦРБ — без зміни цільового призначення.

«Ми хотіли третій поверх районної бібліотеки здавати в оренду, — коментує Северин Мандзюк, — адже кошти вкрай потрібні. В нас дуже велике недофінансування, грошей на зарплату працівникам апарату райради вистачить тільки на березень. Куди їм іти страйкувати, голодувати?»

Бібліотекарі добиваються, аби рішення профільної комісії розглянули на сесії районної ради 7 квітня. Так відчайдушно своє місце праці ще ніхто не захищав, навіть установи з набагато більшими колективами.

Саме цими днями минуло 140 років від дня народження письменниці Марійки Підгірянки, яка зіграла помітну роль в обстоюванні української ідентичності. А 26 років тому помер поет-бунтівник, лауреат Шевченківської премії Тарас Мельничук, родичка якого Анна Біленчук ось уже три місяці разом із колегами теж обстоює і своє, і право громади на українську книгу.

Валентина БЛИЗНЮК, Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

Фото Валентини БЛИЗНЮК.

До теми

Питання роботи книгозбірень загострене не тільки в Коломиї. В сусідній Городенці ситуація була так само напруженою. Тут діяла центральна бібліотечна система. З ліквідацією району як адмінодиниці 18 працівників перейшли до міської публічної бібліотеки тергромади, 12 — звільнені (більшість — пенсійного віку). Ще частину (з десяти сільських бібліотек) працевлаштували в новоутвореній Чернелицькій тергромаді. Жодного закладу тут не ліквідували.

«До роботи бібліотек зазвичай ставляться скептично. Натомість ці заклади є культурними осередками, з висококваліфікованими кадрами, де легко організувати будь-який мистецький захід, — акцентує Ярослав Левкун, заступник директора Центру культури і мистецтв Городенківської тергромади. — Підтримка книгозбірень повинна бути на рівні держави. Натомість немає належного централізованого постачання сучасної літератури, газет і журналів. Попри те, за кошти з місцевого бюджету передплачуємо періодичні видання, зокрема й «Голос України». Розширюємо послуги. Приміром, запровадили бібліо-няню. Для цього на базі відділу дитячої літератури є обладнана ігрова кімната. Там діє ляльковий театр, а тепер працівниці можуть залишитися на якусь годинку-другу з малечею, поки мами йдуть у справах».