Ще й не дали зарплату за два останні місяці. Чому так сталося?..

Розпач працівників Могилів-Подільської центральної районної бібліотеки відчувався у кожному слові. Весь колектив книгозбірні, а це 12 людей, десять з яких — бібліотекарі, вигнали на вулицю. Та ще й не заплатили зароблених грошей за січень-лютий і дев’ять днів березня цього року.

«Ви маєте звільнити приміщення», — сказала представниця новоствореної Могилів-Подільської міської ОТГ. Після того ще й пломбу почепили на вхідних дверях (на знімку).

Вхідні двері опломбували

Фотографію з опломбованими дверима бібліотеки могилівчани виставили в Інтернеті. «Сучасні інквізитори» — підписав хтось знімок. Після бурхливого обговорення цього факту пломбу зняли. Колектив на роботі не поновили. Ось як пояснила ситуацію директор бібліотеки, вже колишня, Наталія Головенко.

— Ми не проти реформ, — каже пані Наталія. — Але ж можна було кому-небудь з нової влади зустрітися з колективом, повідомити про плани на майбутнє бібліотеки, а не казати: «Ви маєте залишити приміщення». У колективі є люди пенсійного віку, я серед них. Якщо надалі наші послуги не будуть потрібні, ми не станемо наполягати на продовженні роботи. По-людськи треба було пояснити. Нас просто виставили за двері... Ось що найбільш образливо.

На запитання, чи працює бібліотека нині, співрозмовниця повідомила, що раніше приходила одна людина, уповноважена новою владою, відчиняла двері. Чи можна назвати це роботою, питання риторичне. Нині, у час посилення карантинних заходів, книгозбірня на замку.

Наталія Головенко — фахівець з вищою бібліотечною освітою. Після закінчення навчання в інституті приїхала на роботу до Могилева-Подільського. Цілих 45 років пропрацювала у книгозбірні. Безперечно, такі працівники заслуговують хоча б на слова подяки. Утім, співрозмовниця наголошує на іншому.

— Навіть після звільнення колектив цікавить питання, чи збережуть бібліотеку? — каже пані Наталія. — Випадково дізналися, що книгозбірню мають переселити в інше приміщення. Кажуть, що на роботу повернуть чотирьох наших працівників. Знову-таки вся ця інформація не з офіційних джерел. А як буде на-
справді, не знаємо.

Хто там до вас ходить?

Дотепер бібліотека була розташована на першому поверсі районного Будинку культури. Це центр міста. Книжковий фонд — понад 50 тисяч примірників.

— Сучасна бібліотека — це не тільки книжки, — каже Наталія Головенко. — Життя вимагає нових форм у роботі з відвідувачами. Ми впроваджували їх.

За словами співрозмовниці, шість комп’ютерів, меблі, проектор — ці та деякі інші речі колектив отримав за рахунок перемоги у грантових конкурсах. Колишня влада хіба що килимок подарувала. У книгозбірні діє клуб «Ліра», театр

«Усмішка». Колектив узяв на себе навіть функцію виховання дітей із неблагополучних родин. Це особлива сторінка у роботі книгозбірні.

Проект мав назву «Хлопчик—юнак—чоловік». Бібліотекарі «за руку вели» окремих діток, щоб з них виросли свідомі громадяни. Робили це впродовж років, у міру того, як підростали такі діти.

— Ми їх в армію проводжали, а потім зустрічали після служби, — розповідає Наталія Головенко. — Вони нас на весілля запрошували. Це був дуже хвилюючий проект. Таке залишається в пам’яті на все життя. Коли нам дехто докоряє словами, мовляв, хто нині ходить у вашу бібліотеку, погодьтеся, це ображає нас. Бо навіть ті декілька прикладів, які навела з роботи колективу, вже підтверджують, що книгозбірня необхідна. А скільки планів ще мали!..

Це ж не тільки у нас так

Ситуацію навколо бібліотеки у Могилеві-Подільському прокоментували заступник голови райдержадміністрації Юрій Яцук і голова новоствореної ОТГ Геннадій Глухманюк.

— Ситуація склалася нестандартна і непроста, але таке не тільки в нас, — каже в.о. керівника Могилів-Подільської райдержадміністрації Юрій Яцук. — Починаючи з першого січня цього року припинено фінансування відділу культури — структурного підрозділу РДА. Це передбачено змінами до Бюджетного кодексу. Саме тому працівникам бібліотеки не заплатили за січень-лютий. Усе починалося набагато раніше. Будівля районного Будинку культури, а також бібліотека, в якій вона розташована, перебували в комунальній власності райради. Після створення ОТГ райрада передала приміщення на баланс об’єднаної громади. Працівники бібліотеки отри-мували платню в райдерж-
адміністрації. А з першого січня їх перестали фінансувати на державному рівні. Про цю проблему ми інформували і Вінницю, і Київ. Її мають розв’язати позитивно на користь людей. Тим паче, повторюю, така ситуація не тільки в нашому районі.

Якщо з Юрієм Яцуком журналіст спілкувався особисто, то Геннадій Глухманюк, голова ОТГ, коментар надав через свою прес-службу: «Перерозподіл ресурсів, повноважень та обов’язків є невід’ємною складовою децентралізації, — йдеться у коментарі. — Бібліотека була структурним підрозділом відділу культури райдержадміністрації. Відділ культури ліквідовано, відповідно ліквідовано й бібліотеку.

Незважаючи на це, ОТГ вирішила зберегти книжки, майно і саму установу. Приймаємо їх на баланс територіальної громади. Нині майно і книжковий фонд інвентаризує робоча комісія міськради. Після завершення роботи і належного оформлення всіх документів майно і книжковий фонд перейде на баланс управління мистецької політики і ресурсів Могилів-Подільської міськради».

Від редакції. Коли матеріал був підготовлений до друку, бібліотекарі повідомили, що Могилів-Подільський міськрайонний суд задовольнив їхні позовні заяви, зобов’язав райдержадміністрацію виплатити зароблені кошти. Як з’ясувалося, з такими само позовами зверталися також інші працівники райвідділу культури, загалом майже 50 осіб. Їм мають сплатити понад 1,8 мільйона гривень. Факт отримання судового рішення підтвердили в райдержадміністрації. Пояснили, що невдовзі сплатять частину коштів за січень. Надалі шукатимуть можливості повністю розрахуватися з колишніми працівниками районного відділу культури.

Вінницька область.

Фото надано автором.