Саме такі вказано в листі Державної служби геології та надр України, який наприкінці березня отримало Славутське управління водопровідно-каналізаційного господарства, що постачає воду споживачам міста. У ньому зазначено, що, згідно з низкою державних нормативних актів, міський водоканал має сплатити збір у розмірі 1,5 мільйона гривень за отримання спеціального дозволу на користування надрами. Окремо вимагається сплатити ще й за підготовку геологічної інформації. Також у листі сказано: якщо ці кошти не буде сплачено у визначений термін, то держава забере в місьководоканалу право надавати послуги жителям громади.

І з цього видно, що не тільки підприємство опинилося перед серйозною фінансовою проблемою, а й усе місто. Бо якщо водоканал не закачуватиме воду в мережі, хто це зробить? Саме такі структури є монополістами з надання подібних послуг у містах. І в їх розпорядженні перебувають усе необхідне для водопостачання та водовідведення обладнання і відповідні мережі.

Водночас для славутських водопостачальників виконання висунутої вимоги виявилося надскладним завданням. Причина того — обмаль фінансових ресурсів.

Як зазначають у міськвиконкомі, управління працює на самоокупності. За теперішніх тарифів його рентабельність залишається практично на нульовій позначці. І це означає, що воно не може дозволити собі жодних додаткових витрат. До того ж час від часу саме потрапляє в боргові ями і зазнає збитків. Це відбувається, коли на державному рівні вчергове зростає вартість електроенергії. Остання є головною складовою тарифу на водопостачання та водовідведення. Тільки-но вона збільшується, водопостачальники змушені віддавати дедалі більшу частку заробленого ними. Виживати в такому ритмі непросто, бо витрати комунальників постійно зростають. При цьому самі намагаються втримати вартість своїх послуг. Розуміють, що вищі ціни на воду можуть призвести до кризи неплатежів, коли споживач буде неспроможний розраховуватись за надану послугу.

Попри всі цінові стрибки в Славуті тариф на воду залишається незмінним уже два роки. З яких джерел заплатити чималу суму на вимогу Держгеології, тепер не знають. Не готова взяти на себе такі виплати й міська влада, оскільки в бюджеті не передбачено кошти на такі витрати.

Як повідомили в управлінні водопровідно-каналізаційного господарства, там вивчають законні підстави вимоги щодо сплати збору за використання води. При цьому мають свою думку: відповідно до Конституції, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які перебувають у межах території України,.. є об’єктами права власності українського народу. Виходячи з цього, логічно припускають, що надра громад мали б належати цим громадам. А відтак і платити за них вона не повинна нікому.

Натомість в урядовців є своя позиція: саме такі надходження мають наповнювати казну державних установ і бюджету, який так само йде на користь суспільства.

Але все виходить так, що і в цьому разі за все має заплатити споживач. Бо де ж іще комунальникам узяти додаткові кошти, як не з тарифів? Тож згаданих півтора мільйона зрештою «переллються» саме в них.

А в підсумку маємо, що кожен із нас платить не тільки за послугу водопостачання, що логічно, а й за воду, яка, за конституційним правом, кожному з нас і належить. І де тут логіка?

Хмельницька область.