Презентацію літературної відзнаки приурочили до 90-ї річниці від дня народження видатного земляка, відомого поета, письменника, мариніста, автора книжок подорожей та пригод, на яких зростало і виховувалось не одне покоління українців.

Організатори повідомили, що перші лауреати літературної премії будуть названі в 2022 році.

Довідково

Леонід Тендюк народився 3 березня 1931-го в селі Володимирівка Кропивницького району Кіровоградської області в сім’ї колгоспників. Вчився у рідному селі, а десятирічку закінчив у тодішньому райцентрі Велика Виска. Під час війни його батько загинув на фронті.

Захоплюватися поезією почав ще учнем. Після школи вступив на факультет журналістики Харківського університету, згодом перейшов до Київського держуніверситету імені Т. Г. Шевченка.

Після навчання прийшов у газету «Молодь України». Як кореспондент багато подорожував Україною, працював матросом і брав участь у далеких експедиціях на гідрографічному, звіробійному та інших кораблях. На суднах «Ю. Шокальский» та «Витязь» ходив до островів Фіджі, Японії, Нової Гвінеї. Тричі відвідав Полінезію. Побував у В’єтнамі, США, Канаді, Індії, Пакистані та Австралії.

Автор книжок прози «Земля, де починаються дороги», «Альбатрос — блукач морів», «Відгомін Чорного лісу», «Полінезійське рондо», «Експедиція «Гондвана», «Голова Дракона», «Слід «Баракуди», «Витязь», «Останній рейс «Сінтоку-Мару», «Тріада», «Смерть в океані», «Пояс Оріона», книжок оповідань для дітей «Вогники в океані», «Дивовижна риба мурена», «На коралових атолах».

Лауреат премії імені Лесі Українки за вибрані твори у двох томах і збірку «Смерть в океані» та премії імені Володимира Сосюри за поетичні твори.

Похований Леонід Тендюк у рідному селі Володимирівка. У приміщенні Володимирівського корпусу ліцею «Нова школа» відкрито музей Леоніда Тендюка «Берег моєї землі».

Кіровоградська область.