На знімку: у 1999-му Дмитро Кремінь став лауреатом Шевченківської премії.

Ініціативу в цьому питанні виявив казанківський селищний голова Олексій Асмолов. Його підтримали дирекція, педагогічний колектив школи, відбулися громадські слухання. Директор гімназії № 2 Юлія Костенко і колектив навчального закладу, батьківський комітет звернулися до селищної ради з відповідною пропозицією. Депутати одноголосно підтримали рішення про присвоєння Казанківській гімназії № 2 імені лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Дмитра Кременя.

Як зазначив селищний голова Олексій Асмолов, на будівлі гімназії буде встановлено пам’ятну дошку відомому поетові, який досить тривалий час жив і працював у Казанці.

Народився Дмитро Кремінь 21 серпня 1953 року в селі Суха Іршавського району Закарпатської області. Після закінчення філологічного факультету Ужгородського держуніверситету в серпні 1975-го Дмитро Кремінь приїздить у райцентр Казанка Миколаївської області. «Я відкрив собі цілий степовий материк. Це батьківщина Павла Глазового, батьківщина народної комедії Леоніда Юхвіда «Весілля у Малинівці». Але це тільки література. А народ виявився страшенно доброзичливим. Тим паче — море вчорашніх студентів, які тут само, як і я, ставали лікарями, вчителями», — так згадував про ті часи Дмитро Дмитрович.

У вересні 1975-го Дмитро Кремінь став учителем української мови та літератури Казанківської середньої школи № 2. У ті самі часи поет-початківець майже щодня бував у редакції Казанківської районної газети. Невдовзі перші твори Дмитра

Кременя з’явилися на сторінках цього видання. І вже за два роки Дмитро Кремінь переходить працювати кореспондентом газети. Окрасою сторінок видання були тоді не лише поезії, а й нариси про людей праці. Радісною подією в житті

Дмитра Кременя був позначений 1978 рік. Вийшла у світ його перша поетична збірка «Травнева арка». У передмові до неї видатний поет і публіцист Віталій Коротич писав, що поет Дмитро Кремінь — людина безумовно обдарована й працьовита. Він бажав молодому поету великих успіхів на обраному ним нелегкому шляху. В Казанці Дмитро Кремінь прожив чотири роки, але про себе казав: «Якщо підсумувати минуле, то поет Дмитро Кремінь народився на Миколаївщині».

Тож вдячні казанківці пам’ятають і шанують видатного українського поета Дмитра Кременя. Про історію життя свого батька розповів на сторінці у Фейсбуці Тарас Кремінь — Уповноважений із захисту державної мови. Він висловив щиру вдячність казанківцям за увічнення татової пам’яті.

Миколаївська область.

Фото з доступних джерел.