Перераховані автоматично, без потреби звертатись особисто

«Загалом у Донецькій області налічується 806,5 тисячі отримувачів пенсійних виплат, із яких більш як 270 тисяч є внутрішньо переміщеними особами. Під перерахунок підпали всі без винятку пенсійні справи. А підвищення пенсії відбулося по 744,6 тис. пенсійних справ. Середній розмір підвищення становив 426 гривень 58 копійок, — зазначила Наталія Рад. — Перерахунок пенсій проведено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11».

Перерахунок пенсії проведений автоматично, за матеріалами пенсійних справ, без потреби в особистому зверненні пенсіонерів до теруправлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Загалом у березні 2021 року Головним управлінням ПФУ в Донецькій області на пенсійні виплати було спрямовано 4 млрд 069,9 млн гривень. Виплата пенсій у березні здійснена своєчасно та в повному обсязі згідно з затвердженими графіками.

Як регламентується порядок виплати?

Згідно зі статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа через уповноважені установи банків або підрозділами національного оператора поштового зв’язку.

Порядок виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках затверджено постановою КМУ від 30.08.1999 №1596. Виплата пенсії через відділення поштового зв’язку здійснюється відповідно до діючої інструкції, затвердженої постановою правління ПФУ від 28.04.2009 №14-1.

Водночас, за словами Наталії Рад, у деяких випадках виплата пенсії припиняється.

Відповідно до статті 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії припиняється: якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості; в разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачене міжнародним договором України; у разі смерті пенсіонера; у разі неотримання пенсії через відділення поштового зв’язку протягом шести місяців поспіль; в інших випадках, передбачених законом, наприклад, закінчення терміну навчання дітей, які отримують пенсію у разі втрати годувальника; невизнання пенсіонера особою з інвалідністю; працевлаштування особи, яка одержує пенсію за вислугою років, на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років.

Згідно з п.16 Порядку, якщо суми пенсії не одержуються з поточного рахунка більше одного року, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, в якому виникли такі обставини, а одержувач — подати нову заяву до органу Пенсійного фонду згідно з вимогами, визначеними в пункті 10 Порядку.

Якщо одержувач не подає заяву, орган ПФУ припиняє перерахування виплат на поточний рахунок у визначеному одержувачем банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв’язку за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України в установленому порядку.

Орган ПФУ припиняє перерахування пенсії у разі виключення банку з переліку уповноважених банків.

Як поновити?

Згідно з ч.2. ст. 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду впродовж 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

Для поновлення виплати пенсії відповідно до п. 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого постановою правління ПФУ від 25.11.2005 № 22-1, необхідно особисто звернутись до управління із заявою про поновлення виплати пенсії з документами, що посвідчують особу (паспорт, ідентифікаційний код), та за бажанням особи одержувати пенсію через установу банку — заяву на проведення виплати пенсії через банківський рахунок. «До відома: поновлення виплати пенсії не здійснюється за заявами, наданими представниками, які діють за довіреностями, та надісланими поштою», — зауважила Наталія Рад.

Начальниця Головного управління ПФУ звернула також увагу, що для внутрішньо переміщених осіб, окрім документів, які посвідчують особу, додатково додається актуальна довідка ВПО. «Виплата пенсій таким особам проводиться тільки через рахунок, відкритий в АТ «Ощадбанк». Виняток становлять особи з інвалідністю I групи та інші особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги. За їхньою письмовою заявою виплата може здійснюватись через АТ «Укрпошта» з доставкою за фактичним місцем проживання (перебування) таких осіб», — повідомила посадовець.

Фото Головного управління ПФУ  в Донецькій області.