У червоній зоні перебувають Житомирська, Закарпатська, Київська, Івано-Франківська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Чернігівська, Чернівецька області й місто Київ.

За інформацією МОЗ, у столиці й 21 області перевищена норма госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Найвищий показник зайнятості ліжок з киснем у Києві (84,7% при нормі до 65%) і Київській області (79,6%). За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, кількість кисневих ковідних ліжок досягла максимуму, можливості медичної системи вичерпано.

«У нас нині досить напружений період. У наших лікарнях перебувають понад 47 тис. осіб з COVID-19. Ми збільшили вже кількість ліжок і потужності нашої медсистеми до неймовірних цифр. У нас ліжок з киснем у країні — більш як 67 тис. І це вже ми дійшли до межі, збільшувати далі просто нема куди. Хвороби не робили канікул, і їх потрібно так само лікувати», — підкреслив учора на брифінгу голова МОЗ.

За його словами, за добу в Україні вакцинували від коронавірусу 12 856 осіб, загалом імунопрофілактику провели 304 680 співгромадянам. На тлі досить низької кампанії зі щеплення і критики із приводу зриву поставок вакцин глава профільного відомства заявив у телеефірі, що вітчизняна медична система здатна забезпечити проведення приблизно 6 млн щеплень від COVID-19 на місяць, а якщо задіяти всі кабінети щеплень, то 13 мільйонів.

Він також поінформував, що згідно з рішенням РНБО, крім уже наявної Дорожньої карти вакцинації, затвердженої МОЗ, розробляється новий Національний план вакцинації, який повинен підняти питання імунізації на більш високий рівень. У ньому кількість вакцинованих буде розписана за місяцями.

«Ми протягом 2021 року повинні вакцинувати більшу частину населення України, щоб у нас почав формуватися колективний імунітет», — резюмував Степанов.