Цей історичний скарб із рук знаного мецената й дослідника минувшини прийняла директорка згаданого архіву Валентина Гудим (на знімку). 

Вона подякувала пану Олексію за такий вагомий і значущий не лише для фахівців-істориків подарунок. Адже йдеться про копіарії царських указів, гетьманські універсали, розпорядчі акти вищих ієрархів української  церкви, документи діловодства, окремі метричні записи, зроблені у 1718-1729 роках. Тобто невдовзі після Полтавської битви, коли навіть згадки про Гетьманщину-Україну намагалися стерти з пам'яті сучасників і нащадків... 

Усе те стало надзвичайно цінним поповненням архівного фонду. Насамперед з огляду на те, що документів ХVІІІ століття тут збереглося дуже мало. А після виконання певних відновлювально-ремонтних робіт задля їхнього подальшого збереження ці раритети стануть доступними для відвідувачів читальної зали архіву. Тож будуть введені в науковий обіг, допоможуть професійним історикам і краєзнавцям глибше зануритись у нашу минувшину та, найголовніше -- вивчати її фактично за першоджерелами.  

Власне, прикладом ґрунтовного пізнання історії свого роду та народу багато в чому слугує робота самого Олексія Новікова. Він -- дослідник, генеалог. Живе у столиці, однак проводить генеалогічні розвідки та системно вивчає історію розташованої на Полтавщині колишньої гетьманської столиці -- міста Гадяч. 

Таке захоплення знаковим  населеним пунктом зовсім не випадкове. Адже пращур дослідника Олексій Васильович Новіков у 1892--1907 роках обіймав посаду Гадяцького міського голови. А старший син останнього, Петро Олексійович, у 1917-1918 роках був там повітовим комісаром, головою повітового земства. І разом із відомою землячкою -- письменницею, громадською діячкою, матір'ю Лесі Українки Оленою Пчілкою (Ольгою Драгомановою-Косач) -- організовував видання місцевих газет. Пам'ятаючи про це, Олексій Новіков минулого року передав до Державного архіву Полтавської області комплект оцифрованих газет Гадяцького земства "Рідний край" за 1917--1918 роки, а також копії "Гадяцької газети", яка виходила у 1941--1943 роках. Цими виданнями вже користуються відвідувачі архіву. 

Полтава. 

Фото з сайту Державного архіву Полтавської області.