У західних регіонах процес поки що пробуксовує — зима там все ніяк не відступає, і природа підносить аграріям «сюрпризи» у вигляді рясного дощу зі снігом і мінусові нічні температури. Тим часом експерти «УкрАгроКонсалт» оприлюднили прогнози майбутнього врожаю. Здебільшого вони сповнені оптимізму. Отож будемо з хлібом, якщо корективи, як це зазвичай трапляється, не внесе непогода.

Поки що польові перспективи вимальовуються досить райдужні. За словами директорки департаменту досліджень ринків Єлизавети Малишко, озимої пшениці під урожай-2021 у країні посіяли більше, ніж роком раніше, ярової очікується як зазвичай — 150—170 тис. га, її, як правило, стільки й сіють. Тож загальна площа становитиме 6 млн 860 тис. га — це майже на 100 тис. перевищує показник 2020-го.

За прогнозами, дещо менше в майбутньому сезоні очікується кукурудзи. Площі під королевою полів скоротяться до 5 млн 350 тис. га проти 5 млн 450 тис. торік. Причина — області, які в 2020-му дуже постраждали через посуху, і де збирали по три тонни з гектара, ті самі Кіровоградська, Одеська, навчені гірким досвідом, збільшили посіви, приміром, озимої пшениці. Не бажають із кукурудзою наступати на ті самі граблі. Але все одно це значні площі — другі після торішнього рекорду.

Що стосується стану посівів, у принципі пшениця добре перезимувала, є якісь окремі поля, коли морози сильні вдарили. Але на більшості лежав сніг. У результаті, якщо пшениця й постраждала, то місцями. Тому різниця між посівною площею і збиральною буде мінімальна.

Як повідомила Єлизавета Малишко, площі під ячменем залишаться на рівні минулого року. Трохи більше озимого, ярового буде дещо менше. У результаті, вийдемо на 2 млн 430 тис. га, тоді як в 2020-му було 2 млн 450 тис. Аграрії активно сіють цю культуру, адже ціна на неї встановилася досить приваблива — не набагато нижча, ніж на продовольчу пшеницю. Його добре бере Китай, тому й сіяти рентабельно. До того ж яровий ячмінь — це швидкі гроші. Його в березні-квітні посіяли, у червні вже зібрали. Прибуткова, приємна культура в цьому плані, з мінімальними витратами.

І жита також посіяли більше, ніж у минулому сезоні, причому набагато: було 138 тис. га, нині 166 тис. За останні роки віддача гектара тут значно зросла. Багато аграріїв надають перевагу врожайним німецьким сортам. Очікується, що сільгоспвиробники зберуть 460—470 тис. тонн проти торішніх 380 тис.

Але це все попередні прогнози. Детальніше ситуація проясниться ближче до жнив. Адже свої корективи в плани аграріїв може внести навіть пізня весна. Яровий ячмінь любить, щоб його посіяли якомога раніше, щойно зійшов сніг, а цього року підходяща для польових робіт погода настала пізно. Нині очікується різке потепління, що не на користь ячменю й гороху — занадто вузьке вікно для сівби. У такому разі ячмінь можуть дещо не досіяти, віддавши перевагу більш пізнім теплолюбивим культурам — кукурудзі або соняшнику.