В Куцеволівці, що на Кіровоградщині, підняли церковну баню, увінчану хрестом
 
Куцеволівка й раніше мала міцні духовні православні традиції. За словами сільського голови Миколи Коваленка, колись тут діяло дворічне училище з духовно-мистецьким нахилом (на його місці — сучасна школа), де навчали псаломщиків, іконописців.
Сьогодні Свято-Миколаївська церква розміщена в старому (майже сторічному) приміщенні колишньої швейної майстерні. Настоятель отець Федір та парафіяни доклали чимало зусиль, щоб самотужки відремонтувати будівлю, та вона руйнується на очах.
А торік на Святого Миколая куцеволівська громада одержала від власників місцевого підприємства «ВІП Сервіс 7» щедрий дарунок. Їй безплатно передано у власність двоповерхове приміщення колишньої колгоспної контори для реконструкції під православний храм. Днями на його верхівку піднято баню з хрестом. Золотавого красеня вагою понад 300 кілограмів і заввишки майже 6 метрів (з хрестом) виготовили в Дніпропетровську. Всередині бані металева основа, сама вона — з нержавіючої сталі, а ззовні, методом напилення, покрита нітритом титану. Щоб підняти баню на сімнадцятиметрову висоту та встановити хрест, знадобився потужний підйомний кран.
— Ідея встановити баню виникла чотири місяці тому. На свято рівноапостольного князя Володимира отець Федір запросив до церкви багатьох жителів, — згадує директор СТОВ «Агрофірма «Еліта-Придніпров’я» Володимир Стрижак. — Привітав і мене з днем ангела та подарував іконку. Виникло бажання допомогти цій людині, яка дбає про відродження духовності в селі, й усій громаді. Тим більше, що засновник «Еліти-Придніпров’я» Степан Михайленко — уродженець нашого краю, завжди підтримує всі починання на благо села.
Будівництво нової церкви — справа дорога й може затягнутися надовго. Тож чому не використати колишню колгоспну контору? 
Ця капітальна споруда має ошатний вигляд. Та й побудована руками наших односельців. Тож праця тих, хто зводив будівлю, приноситиме користь людям надалі...
Проектуванням, виготовленням та монтажем бані займався майстер Богдан Кухар — житель Дніпропетровська, а родом він із Західної України. Колись працював у системі МВС. А на пенсії, вже протягом 15 років, виготовляє бані, будує церкви. Нині одна з бригад Богдана Кухаря працює на зведенні храму в Салоніках у Греції. А загалом встановлено за участі та під керівництвом Богдана Степановича майже сімсот бань...
Отець Федір радіє: в храмі можна буде розмістити і недільну школу, і трапезну, і церковну бібліотеку. Адже Куцеволівка — найчисленніша серед сільських населених пунктів району.
Організаційні роботи та фінансові затрати взяв на себе Володимир Стрижак. Він депутат сільради і патріот рідного села. Постійно підтримує громаду у вирішенні нагальних питань. Ні дитсадок, ні школа, ні медамбулаторія не залишаються поза його увагою.
Сільський голова Микола Коваленко зазначає: «Якщо благу справу продовжать людські благодіяння, то поступово приміщення колишньої контори змінить свій вигляд, наповниться святим духом та вірою, і багато людей доброї волі знайдуть собі в ньому віддушину та тихе місце для молитви. Саме з цією метою і будуються храми».
Привітати громаду з духовним святом приїхали представники районної влади.
Кіровоградська область.
За хвилину купол прикрасить споруду.
Фото Руслани СОРОКИ.