У Донецькому юридичному інституті МВС України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу та Маріупольської міської ради відкрився перший в Україні Експертний центр поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду (Community policing expert centre).

В основі проекту — філософія та організаційна стратегія, що ґрунтується на прозорому партнерстві, активному співробітництві між поліцією та громадою для ефективнішого визначення, запобігання та розв’язання проблем злочинності, подолання страху перед злочинністю та з метою покращення якості життя всіх громадян.

«Маріуполь по праву носить титул безпечного міста, і секрет нашого успіху в сфері безпеки полягає в єдності. Маріупольська міська рада завжди готова підтримувати освітні інновації, які допомагають нам розвивати цей напрям заради добробуту всіх мешканців та мешканок громади», — зазначив директор юридичного департаменту Маріупольської міської ради Федір Цапій.

Філософія взаємодії поліції з громадою розвивалася у напрямі професійної поліцейської служби та відповідальної громади у відкритому та підзвітному партнерстві в низці європейських країн. До розвитку взаємодії з громадою активно долучається й Національна поліція України, про що яскраво свідчить і той факт, що довіра населення визначена найголовнішим показником оцінки роботи поліції в Україні. На особливу увагу в цьому напрямі заслуговує поліція Донеччини, яка першою прийняла Стратегію взаємодії поліції з організаціями громадянського суспільства до 2025 року, реалізувала у партнерстві з громадами понад 50 проектів безпеки, а незабаром разом з інститутом, громадою, міжнародними партерами та місцевою владою відкриває перший в Україні креативний простір «Відкрита поліція».

«Сфера поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, нині є неймовірно актуальною, і ми як заклад вищої освіти просто зобов’язані реагувати на запит сьогодення», — зауважив ректор ДЮІ МВС України Сергій Вітвіцький.

Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Антті Хартікайнен відзначив досягнення українських партнерів у розбудові плідної співпраці заради миру та безпеки в громадах. Він висловив побажання продовжувати спільно рухатися вперед у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки, спираючись на європейські стандарти та принципи, в основу яких покладені права людини.

Під час заходу радниця/тренерка з питань взаємодії поліції та громади Консультативної місії ЄС в Україні Ларісса Рутменсен презентувала унікальну програму підвищення кваліфікації для поліцейських, розроблену за європейськими стандартами з урахуванням кращого національного та міжнародного досвіду, яка дасть змогу вдосконалити професійні навички поліцейських у сфері взаємодії з громадою та спільного розв’язання проблем безпеки.

Начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області генерал поліції третього рангу Микола Семенишин відзначив актуальність питання взаємодії поліції з громадою та її вирішальне значення у розбудові безпечного суспільства, а також висловив бажання першим пройти новостворений міжнародними партнерами курс разом із керівним складом поліції Донеччини.

Місія центру полягає в тому, аби стати провідним аналітичним центром у сфері реалізації поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, який забезпечує експертну підтримку та пропонує інноваційні рішення для забезпечення суспільної безпеки через посилення взаємодії поліції з населенням.

Завданням Експертного центру є:

— проведення та публікація досліджень;
— вивчення, аналіз та адаптація міжнародного досвіду;
— об’єднання науковців, поліції, організацій громадянського суспільства, місцевої влади та інших зацікавлених осіб для обміну досвідом, генерації ідей та розробки інноваційних рішень;
— формування міцної студентської спільноти лідерів змін;
— підтримка правоохоронної реформи та просування ефективних механізмів реагування на проблеми безпеки;
— виховання нового покоління професійних поліцейських, орієнтованих на потреби громади.

«Ми очікуємо, що центр забезпечить якісну підготовку фахівців та фахівчинь у сфері поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, аналітичну та науково-методологічну підтримку поліції Донеччини, а також об’єднає молодь, науковців, поліцію, громаду, місцеві органи влади та інших зацікавлених сторін для обміну досвідом, генерування ідей та розробки інноваційних рішень у сфері безпеки», — зазначив ректор Донецького юридичного інституту МВС України Сергій Вітвіцький.

Донецький юридичний інститут МВС України.