Чи то лихоманка великих звершень, чи бажання нагадати пересічному українцеві, а разом з ним і геть знахабнілим постачальникам газу, хто в домі господар, примусила Національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), що на своєму засіданні минулого тижня ухвалила постанову, згідно з якою за-проваджуються річні тарифи на газ для побутових споживачів.

Тариф діятиме впродовж року — з 1 травня 2021-го до 30 квітня 2022-го. Це при тому, зауважимо, що газовий рік, згідно з Кодексом газорозподільних систем України, затвердженим постановою тією ж таки комісії, триває… з жовтня по вересень. Добре. Нехай. Він міцно припнутий до опалювального сезону.

Чому річний тариф з травня — залишимо на совісті мудрагелів з НКРЕКП?!!

У комісії кажуть, що новий тариф мусить захистити побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу, оскільки протягом року ціна на нього буде фіксованою. Споживачі ж, мовляв, водночас зможуть змінювати річний продукт на будь-який інший, що пропонуватиметься постачальником. Такі хитрі, бачте, споживачі!

А тепер — увага! Всі компанії-постачальники повинні до 25 квітня зробити розрахунки та оприлюднити на своїх сайтах річну ціну на газ, безапеляційно наголошує регулятор.

Ага: розігналися! Тримайте кишеню. Ніби забули, що для обл- і міськгазів регулятор давно вже не указ і не авторитет! Вони звикли — ледь що не по їхньому — мерщій до суду!

От і констатують у НКРЕКП, що «Нафтогаз», приміром, залишив без змін ціну на газ для населення у квітні — 6,86 грн за кубометр, як це було в березні. Додайте транспортування!

У чому вигода споживача — убийте: незрозуміло!

До того ж у компанії досі не знають, яку фіксовану ціну готові запропонувати-намалювати в межах річного контракту, який, згідно з твердженням регулятора, нібито почне діяти вже з травня.

А тепер запитання до експертів, аналітиків та небайдужих споживачів: «Чи не загрався державний регулятор цін та тарифів на ниві енергетики та комунальних послуг, видаючи бажане за дійсне?!»

Ціни на продовольство. Вони зростають десять місяців поспіль і вже досягли всіх розумних вершин з липня 2014-го. І не лише в нас, а, якщо вірити статистиці, й у цілому світі. Принаймні такі дані наведено в доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Ціновий індекс ФАО, який відображає щомісячні зміни в цінах на найбільш поширені у світі продовольчі товари, минулого місяця зріс до 118,5 пункту, що на понад 2% вище, ніж у лютому.
Найбільше, підсумовує ФАО, подорожчала олія. Експерти пояснюють зростання очікуваннями високого і стійкого попиту з боку виробників біодизельного палива. Трохи менше, але теж значно зросли порівняно з лютим ціни на молочну продукцію —  на 3,9% та м’ясну — на 2,3%, що пояснюється зростанням попиту напередодні Великодніх свят.

І насамкінець. Ідея можливого об’єднання Фонду соцстрахування, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та держслужби зайнятості вкупі з Пенсійним фондом не дає спокою гарячим головам. Бажання благородне — скоротити витрати на діяльність соціальних фондів і посилити за ними контроль з боку держави.

Як не контролюють, а на соцвиплати хронічно не вистачає!

На думку ініціаторів, об’єднання дозволить не тільки скоротити витрати на діяльність, а й підвищить якість і виконання фондами їх основних завдань, пов’язаних із соціальними виплатами, які невпинно ростуть.

Ще свіжі в пам’яті злиття-об’єднання низки міністерств, що бажаного результату, попри сподіванки, не принесли. Тепер от… заходилися коло соціальних фондів.

А воно нам треба?