Дисковий телефонний апарат нинішня дітвора уявляє по-своєму. В її розумінні це «трубка з отвором, у який вставляється спеціальний диск із програмою». Коли малятам показують телефон, у якому не потрібно натискати на кнопочки, вони приходять у захоплення. У Музеї зв’язку, який відкрився в Луганській філії «Укртелекому», можна побачити безліч раритетів.

Тут є й радіопеленгатор, або радіотарілка 1937 року, причому в робочому стані. Багато телефонів і таксофонів, починаючи від стилізованого апарата Ериксона. Ця «модель 301» була виготовлена ще у 80-х роках позаминулого сторіччя. У той час засновник компанії Ларс Магнус Ериксон відкрив виробниче підприємство в північній столиці Росії — Санкт-Петербурзі. Хранителька музею Таїсія Старостіна мріє придбати як експонат ще й старий ериксонівський комутатор, на якому колись працювали панянки. До речі, у Луганську телефонна станція відкрилася майже 110 років тому — у травні 1904 року в будинку пані Салтикової по вулиці Петербурзькій — і мала 232 номери.

— Створюючи музей, ми для себе вирішили, що він буде кориснішим для молодшого покоління, — розповідає директор Луганської філії «Укртелекому» Віктор Павлов. — Щоб діти знали, розуміли, що таке зв’язок, яким він був спочатку і яким став сьогодні. У лихі дев’яності роки минулого сторіччя мобільний телефон важив приблизно півтора кілограма, ним можна було оглушити людину. На жаль, таку модель нам придбати не вдалося, та є інші.

Більша частина тутешніх експонатів — телеграф, комутатор, перші телефони — в робочому стані і з їх допомогою можна продемонструвати процес. Наприклад, за дві копійки подзвонити по таксофону.

— Стару телефонну будку з таксофоном ми шукали по всій області, — згадує Віктор Павлов. — Понад двадцять років тому цю модель було знято з виробництва, всі такі конструкції  здані на металобрухт, замінені на пластикові. Згодом, гадаю, відійдуть і таксофонія, і телеграф. В області, наприклад, залишилося всього 200 таксофонів, зате практично кожний житель регіону має мобілку. Не виключаю, що згодом стане раритетом і кнопковий мобільний апарат, і сенсорний. На зміну їм прийдуть нові досконаліші технології зв’язку.

На знімках: от як еволюціонували засоби зв’язку.

Фото автора.