Ситуація в Україні із захворюваністю та госпіталізацією пацієнтів з COVID-19 стабілізувалася. Країна виходить на плато захворюваності коронавірусом. Про це в телеефірі заявив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що карантин запроваджується як відповідь на кількість хворих і госпіталізованих. При цьому нині ситуація трохи покращилася.

Згідно з даними Національної академії наук України, за тиждень 7—13 квітня в Україні було пройдено пік кількості нових випадків коронавірусу за добу. «Хоча дані офіційної статистики можуть бути незначно спотворені через нерегулярність внесення застарілих випадків, але динаміка загальної кількості позитивних ПЛР-тестів вказує, що період плато пройдено і почалося зниження», — йдеться в повідомленні НАНУ.

Водночас за летальними випадками піковий період ще не подолано, зниження кількості летальних випадків можна очікувати наступного тижня. Кількість нових госпіталізацій почала повільно знижуватися, але заповненість ліжок, забезпечених подачею кисню, все ще зростає. Поліпшення госпітальної динаміки очікується приблизно через два тижні.

Проте вчора столична комісія з надзвичайних ситуацій продовжила локдаун у Києві до 30 квітня. Про це під час онлайн-брифінгу повідомив голова КМДА Віталій Кличко. «Інакше медична система не впорається з такою кількістю хворих, інакше смертей буде ще більше. До 30 квітня в місті діятимуть раніше запроваджені обмеження», — сказав він.

За добу, за інформацією міністра охорони здоров’я Максима Степанова, по країні вакцинували від коронавірусу 15 152 особи. При цьому в лист очікування вакцинації від COVID-19 записалися 449 960 осіб. Він запевнив, що повторні щеплення AstraZeneca почнуть робити 23 травня. І визнав, що на нинішньому етапі є проблема з отриманням вакцини Covishield (AstraZeneca) через експортні обмеження, які наразі діють.

Очільник профільного відомства констатував у своєму дописі на Фейсбуці: виділені з держбюджету 4 млрд грн на закупівлю вакцин від коронавірусу закінчилися. На оплату наступних законтрактованих партій потрібно 6,5 млрд грн. Їх тимчасово візьмуть з коштів Програми медичних гарантій на четвертий квартал. «Згідно з нашою постановою Міністерство фінансів протягом трьох місяців зобов’язане повернути відповідну суму назад. Не варто розводити паніку і піддаватися на політичні провокації», — написав М. Степанов.

Народний депутат України (фракція «Голос»), член профільного парламентського комітету Ольга Стефанишина так прокоментувала проект постанови Кабміну, яким пропонується забрати 6,5 млрд грн з витрат на програму держгарантій медичного обслуговування населення: «Грошей у медицині і так не вистачає: дефіцит сьогодні понад 100 млрд. І саме з цієї дефіцитної медичної програми МОЗ вирішило забрати ще 6,5 млрд грн на благу мету — закупівлю вакцин від COVID-19. Фактично ці гроші треба буде відібрати з ліків для діабетиків, з діагностики раку, з лікування ковіду і додаткових виплат медикам».