Свого часу мені на підприємстві безплатно дали землю для будівництва дачі і ведення садівництва. Але так сталося, що я не змогла нічого там побудувати і посадити. Проте приватизувала й огородила землю парканом. Чи можуть її в мене забрати за те, що я нічого не будую і не обробляю землю?

Марія ЯКИМЧУК.

Вінниця. 

Перше, на що варто звернути увагу, це те, що право приватної власності є непорушним і нікого не може бути протиправно позбавлено цього права. Таке положення визначено ст. 41 Конституції України. А примусове відчуження об’єктів права приватної власності застосовується лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану. 

Отже, будь-яке примусове позбавлення права на землю має відбуватися за рішенням суду і тільки на підставах, передбачених законом (ст. 378 Цивільного кодексу України). А підставами для примусового припинення права власності на земельну ділянку відповідно до ст. 143 Земельного кодексу України є:

— використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

— неусунення допущених порушень законодавства (забруднення земель радіоактивними і хімічними речовинами, відходами, стічними водами, забруднення земель бактеріально-паразитичними і карантинними шкідливими організмами, засмічення земель забороненими рослинами, пошкодження і знищення родючого шару ґрунту, об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем, порушення встановленого режиму використання земель, що особливо охороняються, а також використання земель способами, які завдають шкоди здоров’ю населення) в строки, встановлені вказівками (приписами) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі;

— конфіскація земельної ділянки;

— примусове відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності;

— примусове звернення стягнень на земельну ділянку за зобов’язаннями власника цієї земельної ділянки;

— невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк.

Як бачимо, наявність бур’янів на земельній ділянці не входить до переліку правових підстав для примусового припинення права власності. Проте засмічення землі ними все-таки вважається порушенням законодавства, і власник такої землі нестиме адміністративну відповідальність: відповідно до ст.52 Кодексу України про адміністративні правопорушення власника землі за невжиття заходів з боротьби з бур’янами можуть покарати штрафом від двадцяти (340 гривень) до вісімдесяти (1360) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Сергій ДЕМСЬКИЙ.