Таку мету перед собою поставили члени Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень із питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг.

На останньому своєму засіданні представники ТСК обговорили проблемні питання реформування, функціонування закладів інституційного догляду та виховання в умовах децентралізації.
«Варто визнати, що справжня причина, чому закривають ці заклади, банальна — нестача коштів. Через це під егідою реформи місцеві органи влади економлять на тих, хто не може себе захистити — на дітях. Але ми, члени ТСК, виступаємо на їхній захист і робимо все, щоб обстояти права дітей з нозологіями на освіту», — наголосив голова комісії Павло Сушко. Власне, під час засідання народні депутати розібрали всі складні питання на прикладі Івано-Франківської області.

На паперах реформа видається гарною, зауважив П. Сушко, інтернатні заклади, як їх називають реформатори, максимально закриті. Завдяки цьому Івано-Франківська область єдина в Україні виконала і навіть перевиконала такий показник реформи, як зменшення кількості спеціальних шкіл-інтернатів.

«Завдяки відвідуванню області ми на власні очі побачили справжні наслідки цієї реформи. Відчули дисонанс між тим, який вигляд це має у звітах, та тим, як ця реформа реалізована. А реалізована вона на Прикарпатті так, що спеціальні та санаторні школи закриті, але кількість дітей в інституціях майже не зменшилася. Особливо це стосується дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. Ці діти просто переводяться з одного закладу в інший», — констатував депутат.

Учасники ТСК закликають реформаторів дати спокій дітям з інвалідністю та звернути увагу на загальноосвітні школи-інтернати, де, як свідчать останні події, саме і відбуваються кричущі порушення прав дітей.

До речі, тему деінституціалізації закладів із парламентської трибуни під час пленарного засідання 14 квітня порушив і Юрій Павленко, який входить до складу ТСК.

За його словами, комісія, яка нещодавно почала перевіряти ситуацію в кожному регіоні з точки зору, що ж відбувається коли закриваються заклади для дітей, уже виявила численні порушення прав дитини в процесі деінституціалізації. «Закриття інтернатних закладів відбувається без детальної оцінки потреб кожної дитини, без детального розуміння, що буде далі з цим закладом з точки зору його подальшого служіння в інтересах дітей, — сказав він. — На жаль, ми побачили, що Міністерство соціальної політики, Уповноважений Президента з прав дитини фактично самоусунулися від контролю за дотриманням так званої національної стратегії деінституціалізації. І фактично ті, хто мав стати основним захисником інтересів дітей в умовах децентралізації і деінституціалізації, стали головними порушниками. На жаль, дуже часто у звітах помилки подаються як успіхи».

Народний депутат закликав керівників обласних рад не поспішати з ліквідацією закладів, не проаналізувавши спочатку долю кожної дитини.