Насамперед очільник розповів про свій життєпис. Народився 1968 року. Останні тридцять літ живе в місті Берегові на Закарпатті. Дружина — шкільна вчителька. Має єдиного сина. Два десятиліття працював у приватній виноробній компанії «Шато Чизай». «Був в успішному бізнесі, вибудованому з нуля», — наголосив. І для нього видалося «дуже дивним опинитися на державній посаді», але погодився, «бо це — шанс стати більш досвідченим і корисним для громади і родини». До призначення минулоріч 7 грудня мав нагоди спілкуватися з Президентом В. Зеленським.

Далі поіменно представив своїх заступників і розповів, хто за яку ділянку роботи відповідає. Та наголосив, що радий працювати з командою досвідчених однодумців і впевнений, що їм за нього і йому за них не доведеться червоніти ні тепер, ні згодом.

Зачепивши тему децентралізації, сказав, що з цим процесом ОДА впоралася вчасно: передано 2018 об’єктів від райрад 64 об’єднаним територіальним громадам і також — із державної у власність ОТГ перейшло 25 654,6 гектара земель.

У рамках «Великого будівництва» оновлюється вісім приймальних відділень в опорних лікарнях (уже стовідсотково готові в Рахові, Ужгороді, Виноградові, Берегові, Мукачеві, в інших роботи завершуються) — це будуть сучасні медичні комплекси. Для них закуплено устаткування — ультразвукову діагностику, рентгени, комп’ютерні томографи — на 145 мільйонів гривень. І це принесе, за словами голови ОДА, максимум позитиву для закарпатців, тільки-но ці заклади почнуть лікувати краян. Також для сільських амбулаторій закуплено 178 автомобілів.

Особливо детально очільник зупинився на роботі із протидії розповсюдженню коронавірусу. Лише завдяки злагодженій роботі влади і керівників медзакладів став можливий перехід області одразу з червоної зони в жовту, оминувши помаранчеву. А це дає можливість лікарям, які героїчно, до виснаження й останніх сил, борються з цією недугою, хоча б трохи перепочити. Навів і такі промовисті цифри: якщо у грудні було розгорнуто 1 885 ліжок, із них із подачею кисню — 803 (42,6 відсотка), то у квітні ліжок стало 2 550 і до 2 057 із них (або 81 відсоток) підведено кисень. «Ліжко без кисню не вартує нічого!», — акцентував А. Полосков і додав, що Закарпаттю пощастило ще і в тому, що червона зона в нас і на Львівщині не збіглася в часі. Адже з Галичини область отримує кисень...

«Влада буде й надалі, незважаючи на послаблення жовтої зони, стримувати ситуацію», — запевнив голова ОДА. І просить краян берегти себе й близьких, тим паче тепер, коли десятки тисяч людей із «червоних» Києва й інших регіонів приїдуть на Закарпаття на Великдень, травневі свята й цвітіння сакури. І за-кликав кожного (сам вакцинувався ще 4 березня) щепитися. Хоча на Закарпатті вакциновано 11 740 осіб, але цього вочевидь мало. Проте вакцина є і буде, запевнив.

Зупинився і на діяльності нових райдержадміністрацій, яких після реформи стало вдвічі менше, але роботи явно додалося.

Що стосується дев’яти проектів, які поточного року фінансуються з Держфонду регіонального розвитку, то на них виділено 155 265 665 гривень (частка співфінансування місцевих бюджетів — 44 844 180 гривень), то їм — першочергова увага влади. Адже вони вкрай потрібні. Бо це переважно школи, лікарні і водозабір у місті Тячів.

Для курортного Закарпаття дуже складною і задавненою є проблема боротьби зі сміттям. Розробляється цільова програма, ведеться робота з населенням. «Влада цю ситуацію з-під контролю не випустить», — запевнив очільник регіону.

«Хороші дороги — більше багатих туристів», — переконаний А. Полосков. Тож розвитку цієї галузі — особлива увага. Адже сполучення із Закарпаттям, зізнається, дуже складне. Тому туриста «перехоплюють» Львівщина й Прикарпаття. 

А відсутність належної роботи аеропорту — велика перепона для розвитку туризму (хоча з ужгородського летовища вже з 1 червня запускають три авіарейси щотижня до столиці й назад. Для цього виділено 120 мільйонів гривень). Довго доводиться їхати і залізницею. (Щоправда, й тут є позитив: буде пряме сполучення з Європою — від Чопа до Ужгорода на відновлення європейської колії виділяється 5 мільйонів гривень). Тож основні артерії — автодороги. На них центр виділяє таке фінансування: на державні — 2,5 мільярда гривень (але до кінця року ця цифра, є сподівання, може й подвоїтися); на місцеві — субвенція з Дорожнього фонду становить 332 мільйони гривень. І приємно, що роботи ведуться давно — тільки-но дозволила погода — в більшості районів.

Відтак голова ОДА запевнив, що не буде миритися з жодним із нелегальних бізнесів — жорстко протидіятиме незаконному обігу і торгівлі підакцизними товарами. 

Не миритиметься з «лівими» алкоголем і пилорамами. Хоча водночас дає шанс підприємцям стати «легальними». Казна потребує наповнень. І А. Полосков похвалився, що бюджет області за перший квартал перевиконано на 8,2 відсотка, а місцеві — на 6,9 відсотка. «Це дуже добрі показники, зважаючи на ковідні обмеження червоної зони», — констатував голова.

Насамкінець зупинився на перспективах розвитку області і мовив, що налаштований, попри теперішні складнощі, оптимістично. А на завершення відповів на запитання кореспондента «Голосу України» та інших колег.

Ужгород.

Фото автора.