Про це сказав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час учорашнього відкриття 9-ї Пленарної сесії Парламентської Асамблеї Євронест, яка відбулася у форматі відеозв’язку (на знімку).

«Для нас, громадян України, питання безпеки за останні сім років набуло неабиякого значення. Сьогодні Україна як ніхто розуміє, що означає захищати свою землю, своїх людей, свою державу», — зауважив голова парламенту. Він додав, що нині відбувається загострення ситуації на сході нашої держави та біля її кордонів. І така політика проти своїх сусідів є тим чинником, який має об’єднувати всі країни Східного партнерства і ЄС.

За словами очільника парламенту, нині важливо не дозволити Росії надалі дестабілізувати ситуацію в регіоні. «Ми маємо продовжувати надавати належну оцінку агресивним діям, засуджувати їх, а також підтверджувати нашу спільну відданість європейським цінностям», — зазначив він та подякував за багаторічну підтримку нашої держави.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Євронест є унікальною платформою співробітництва в рамках Східного партнерства, і саме завдяки участі парламентаріїв та громадянського суспільства наші країни зможуть досягнути успіху на шляху до демократії, збереження сталого розвитку та економічного процвітання й розвитку держав у рамках міжнародного права. «Майже десять років тому, у травні 2011 року, відбулося перше інавгураційне засідання Асамблеї Євронест. За цей час у регіоні Східного партнерства відбулося багато змін. Це означає, що настали часи подивитися на результати досягнення визначених цілей та пріоритетів, адаптувати їх до нових реалій», — наголосив він.

Дмитро Разумков також зауважив, що незабаром має відбутися черговий шостий саміт Східного партнерства. «Я сподіваюся, що цей саміт не лише підіб’є підсумки досягнень країн-партнерів у відносинах з ЄС та визначить нові стратегічні цілі, а й підтвердить європейські прагнення тих держав, ціллю яких є членство в Європейському Союзі», — підкреслив він. Дмитро Разумков подякував Європейському Союзу за фінансову підтримку та допомогу Україні в боротьбі з COVID-19 та відзначив, що Україна також не стояла осторонь і приєдналась до боротьби з пандемією, зокрема, надавала свої літаки для перевезення медичного обладнання та допомоги країнам ЄС. «Пандемія COVID-19 торкнулася кожного і змусила нас всіх вчитися жити у нових реаліях. Упевнений, що наша зустріч — гарна нагода обмінятися думками щодо подальших кроків виходу з поточної ситуації та вироблення спільного плану дій на майбутнє», — сказав він.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua