«Батьківщини» об’єдналася з фермерами, селянами та землевласниками, щоб разом ініціювати референдум за народною ініціативою, на який буде винесено питання заборони розпродажу сільськогосподарської землі. Про це під час прес-конференції повідомила голова партії та депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

За її словами, влада взяла курс на обезземелення українських громадян, а до того ж планованими змінами до Земельного кодексу дозволяється знімати верхній шар чорноземів, продавати землю іноземцям, скасовується поняття «особливо цінні землі», усувається контроль за обігом сільськогосподарських земель з боку держави. «Під час локдауну розглядаються зміни до законодавства, які дають можливість нашу сільськогосподарську землю розпродати, в тому числі іноземцям», — зазначила Ю. Тимошенко.

«Батьківщина» сподівалася, що Конституційний Суд визнає закон про продаж землі без референдуму неконституційним, та оскільки цього не сталося, то сьогодні єдиним шляхом, що дасть можливість захистити землю та наше майбутнє, вважає партія, є проведення всеукраїнського референдуму. «Ми вважаємо, що землю в Україні має купувати лише держава — щоб здавати її в оренду вітчизняним фермерам, середнім і малим сільгоспвиробникам. А якщо людина хоче продати пай, то тільки держава за ринковою вартістю може викупити його, як це робиться в США, Канаді, європейських країнах», — наголосила народний депутат.

З цією метою «Батьківщина» вже сформувала ініціативну групу, яка налічує понад 12 тисяч людей. На 22 травня заплановано її велике зібрання, щоб розпочати процес проведення референдуму. «Нині очікується роз’яснення від ЦВК та профільного парламентського комітету, чи можна такі збори провести в режимі онлайн, щоб захистити здоров’я активістів під час епідемії», — зазначила політик.