Напередодні 35-х роковин Чорнобильської трагедії Конституційний Суд ухвалив рішення, яким визначено неконституційними положення Закону «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII щодо встановлення мінімального розміру пенсій для осіб, які отримали інвалідність унаслідок Чорнобильської катастрофи, та пенсій у зв’язку із втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На виконання рішення КСУ Верховна Рада у тримісячний строк повинна врегулювати ці питання. В іншому разі чинною залишається норма ч. 3 ст. 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка діяла до 2015 року та визначала розміри мінімальних пенсій на рівні десяти мінімальних пенсій за віком — для І групи інвалідності, восьми — для ІІ, шести — для ІІІ групи і трьох — дітям з інвалідністю.

Рішенням КСУ громадяни 1-ї категорії осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС мають право отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та можуть звертатися до судів для компенсації шкоди, завданої їм за час дії неконституційної норми щодо визначення розмірів їхніх пенсій.

До Уповноваженого з прав людини від Міністерства соціальної політики вже надійшов на погодження проект закону «Про підвищення рівня соціального захисту для громадян, які по-страждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким запропоновано нові підходи у визначенні мінімального розміру пенсії з інвалідності та у зв’язку із втратою годувальника для цієї категорії громадян.

Зокрема, проектом передбачається встановлення розмірів таких виплат у твердих грошових сумах, та їх щорічна індексація із 1 березня на загальних підставах. Водночас пропонується встановити з 1 липня щомісячну державну адресну доплату до пенсії для осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (інших ядерних аварій), щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності із Чорнобильською катастрофою (іншими ядерними аваріями).

На переконання Уповноваженого, положення законопроекту підлягають доопрацюванню задля забезпечення однакових підходів до визначення мінімальних розмірів пенсій з інвалідності та пенсії у зв’язку із втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Доцільно зазначити, що до 7 липня мінімальні розміри цих виплат визначатимуться за вимогами Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабміну від 23 грудня 2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Людмила НЕПИЙВОДА, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Івано-Франківській області.