Центральна виборча комісія на підставі уточненого протоколу та з урахуванням рішень судів, які набули законної сили, встановила результати проміжних виборів народного депутата України 28 березня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі № 87. Так, за даними протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в ОВО № 87 з поміткою «Уточнений», народним депутатом України обрано Василя Вірастюка (на знімку). За нього проголосували 15536 виборців, що становить 30,5 відсотка від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Відповідний протокол ЦВК підписали всі присутні на засіданні члени комісії, двоє з них — з окремою думкою, повідомила прес-служба секретаріату комісії.

Голова ЦВК Олег Діденко зазначив, що Центрвиборчком опрацював отримані від ОВК матеріали, в тому числі рішення судів, зокрема і на предмет їх виконання окружною комісією: «Було з’ясовано, що ті обставини, які могли слугувати підставою для зобов’язання ОВК скласти уточнений протокол, були предметом судового розгляду. Під час прийняття протоколів від ОВК у членів комісії було багато запитань, на які фактично була дана відповідь судами. У даному разі ми виходили з того, що ЦВК, як і всі державні органи, зобов’язана виконувати рішення судів і не може приймати рішення всупереч тих рішень судів, які набрали законної сили.

Законом не передбачено іншого варіанта дій ЦВК у цій ситуації, окрім як встановити результати виборів на підставі уточненого протоколу ОВК та судових рішень».

Водночас комісія вважає за необхідне відреагувати на відомі їй факти порушення законодавства України про вибори в цьому окрузі з метою захисту прав суб’єктів та учасників виборчого процесу. Щоправда, згідно з чинним законодавством, комісія не уповноважена надавати правову оцінку діянням, які можуть містити ознаки адміністративного, кримінального правопорушення, проводити перевірку обставин, приймати відповідні рішення про притягнення винних осіб до відповідальності.

Тому комісія звернулася до Нацполіції України для проведення перевірки викладених у своєму рішенні обставин порушення законодавства України про вибори. «Понад 50 кримінальних проваджень було відкрито за порушення на різних етапах виборчого процесу, і ми занепокоєні тією ситуацією, що під час опрацювання виборчої документації було виявлено недостачу виборчих бюлетенів. З цього приводу вже порушено кримінальні провадження і це питання перемістилося від оцінки з боку ЦВК до сфери оцінки правоохоронних органів, які, сподіваюся, зможуть встановити всі обставини цієї справи та притягнути порушників до відповідальності», — сказав голова ЦВК.

Фото з сайту sluga-narodu.com