Відповідну постанову, ініційовану Міністерством культури та інформаційної політики, Кабмін прийняв 21 квітня. Як зазначають у Мінкульті, рішення уряду прийнято у зв’язку з підвищенням інтересу до подій на Чорнобильській атомній електростанції та до зони відчуження й зони обов’язкового відселення, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок катастрофи, як території, що повертається до культурного життя країни.

«На жаль, з часом об’єкти, що розташовані в Чорнобильській зоні, поступово руйнуються, — зазначає міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. — Зона з роками буде спустошуватися. Цього не можна допустити, адже наша спадщина — не лише місцевість навколо електростанції. А й будівлі, що розташовані на її території. Тож нині ми працюємо над визначенням інших об’єктів, які повинні бути частиною списку нерухомих пам’яток. Наша мета — запобігання знищенню».

Міністр також зазначив, що внесення «Дуги» до реєстру збільшить шанси Чорнобильської зони потрапити до переліку ЮНЕСКО.

Об’єкт культурної спадщини «Дуга» — радянська загоризонтна радіолокаційна станція для раннього виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет, що випромінювала сигнал, який могли «чути» короткохвильові радіоприймачі в усьому світі. Розташована «Дуга» за 10 км від міста Прип’ять, на південний схід від Чорнобильської атомної станції в межах 30-кілометрової зони відчуження. Вона є символом ЧАЕС та одним із найпопулярніших туристичних об’єктів зони.

Тема найбільшої у світі екологічної катастрофи знайшла своє відображення й у низці проектів, присвячених 35-річчю аварії на ЧАЕС. До пам’ятної дати в столиці в павільйоні № 1 ВДНГ відкриється мультимедійна виставка «Чорнобиль. Подорож», що складається із семи смислових блоків. В експозиції буде представлено архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців, зокрема й знаменитої української художниці Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю. Тут можна буде почути історії очевидців аварії та ліквідаторів її наслідків, а ще записати свої спогади про ті дні у відео- або аудіоформаті — вони стануть частиною колективної пам’яті про ЧАЕС і будуть викладені на цифрову платформу. Гості виставки також зможуть віртуально потрапити до Чорнобиля і завдяки сучасним технологіям побачити, як накривали четвертий енергоблок і що сьогодні відбувається в зоні. Попереднє відкриття виставки для генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, Президента та преси відбудеться 26 квітня. Для відвідувачів — після скасування жорсткого карантину. Вхід на виставку буде безплатним. 

Ще одна цікава виставка — «Чорнобиль: 35 років пам’яті», експонуватиметься на веб-порталі Державної архівної служби України. В її експозиції — документальні фото із зони відчуження, офіційні листи, протоколи засідань КПРС, звіти й доповідні членів партії та керівництва Чорнобильської АЕС після аварії; світлини, анкети, посвідчення ліквідаторів аварії, а також листи й телеграми людей, які пропонували свою допомогу постраждалим від катастрофи. До виставки увійшли документи з державних архівів Київської та Житомирської областей, Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного.

 

Фото автора.