На знімку: Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та представники Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій під час робочої зустрічі, що відбулася у Клубі Кабінету Міністрів, обговорили актуальні питання, які турбують українців. А саме: відзначення Великодня в умовах карантину, добровільну вакцинацію, військове, медичне, пенітенціарне капеланство, подолання демографічної кризи, взаємодію держави й релігійної спільноти на місцях після адміністративної реформи тощо.

Глава уряду наголосив, що цьогоріч виповнюється 25 років від часу заснування Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яка є головним партнером державних структур щодо комунікацій з релігійними організаціями. Денис Шмигаль зауважив, що у квітні-травні релігійна спільнота відзначає низку свят — Вербну неділю, Воскресіння Христове, Рамадан-байрам та інші. Він акцентував увагу на необхідності дотримання всіма релігійними організаціями у святкові дні карантинних обмежень та рекомендацій щодо проведення богослужінь і релігійних церемоній. «Свята — це радість, і важливо, щоб потім ця радість не була затьмарена зростанням захворюваності. Ми цінуємо те, що представники релігійних організацій роблять усе для дотримання карантинних норм. Уряд, зі свого боку, й надалі докладатиме всіх зусиль, щоб державна політика у сфері релігії була ефективною, результативною та спрямованою на реалізацію відповідних прав і свобод громадян», — зазначив Прем’єр-міністр.

Ще одна тема обговорення — діяльність релігійних громад в умовах децентралізації. «На наше глибоке переконання, в рамках адміністративної реформи та децентралізації, що відбуваються, в структурі обласних державних адміністрацій мають зберегтися відділи чи інші підрозділи, які відповідають за питання взаємодії з релігійними організаціями та за реєстрацію релігійних громад, за погодження релігійної діяльності іноземних релігійних діячів відповідно до чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Для збереження таких функцій слід відповідні зміни внести до законопроекту № 4298», — наголосив під час зустрічі митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит також засвідчив підтримку законопроекту № 4626 щодо військового капеланства, напрацьованого народними депутатами разом із представниками конфесій і військовими і зареєстрованого в парламенті. «На моє переконання, законопроект про капеланство слід підтримати. Бо хоча він не є абсолютно досконалим, проте розв’язує значну частину проблем, які існують у цій сфері, зокрема щодо статусу і соціального захисту капеланів, — каже Епіфаній. — У час, коли

Росія явно вчергове продемонструвала агресивні прагнення щодо України, зібрала війська на наших кордонах для залякування, а можливо, і для вторгнення — питання підтримання духовно-морального стану наших воїнів, праці з сім’ями військових та з ветеранами російсько-української війни стає особливо актуальним».

Предстоятель УГКЦ Патріарх Святослав під час зустрічі висловив сподівання на запровадження повноцінної душпастирської опіки у сфері охорони здоров’я.

Денис Шмигаль подякував представникам Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій за розуміння й підтримку введених державою вимушених тимчасових обмежень щодо їхньої діяльності, а також за позицію щодо важливості процесу вакцинування проти COVID-19.

Фото прес-служби ПЦУ.