На знімку: робоча нарада на місці масового поховання.

Їхні останки перепоховають і встановлять пам’ятний монумент.

У зв’язку з можливістю збільшення довжини злітної смуги одеського аеропорту в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги постало питання подальшої долі масових поховань жертв політичних репресій. Тут у братських могилах спочивають від 5 до 20 тисяч осіб, убитих в 1937—1938 роках.

Ця територія перебуває в занедбаному стані. Частково вона ще з радянського часу зайнята гаражами. Для будівництва ділянки злітної смуги ці гаражі необхідно знести й щось вирішити з масовими похованнями.

В Одеській міськраді відбулася робоча зустріч міського голови Геннадія Труханова з представниками Українського інституту національної пам’яті, а також спецпідприємств і громадських організацій, які займаються пошуком і перепохованням загиблих воїнів. Вони обговорили проведення заходів щодо дослідження місця масового поховання жертв політичних репресій у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги. За результатами зустрічі створять комплексну робочу групу, першочергові завдання якої — підняти в архівах списки загиблих в 1937—1938 роках і визначити межі масового поховання.

Як зазначив Геннадій Труханов, головне завдання — зрозуміти, скільки загиблих спочиває там. «Те, що потрібно буде зробити, — це дуже великий обсяг робіт і коштів. Проте ми повинні зберегти нашу історичну пам’ять і разом зробити все від нас залежне, щоб гідно провести загиблих», — наголосив він.

Фото з сайту omr.gov.ua.