Днями в Києві відбувся Форум підтримки ветеранського бізнесу за участю представників парламентських фракцій, уряду та онлайн-залученням ветеранів-підприємців, який організував волонтерський фонд «Повернись живим», повідомляє «Радіо Свобода».

Керівник Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут повідомив, що проведене фондом дослідження потреб ветеранів у сприянні підприємницькій діяльності виявило «відсутність станом на 2021 рік системної підтримки ветеранського підприємництва». Немає і юридично закріпленого поняття «ветеранське підприємництво». Ветерани не отримали спеціальних можливостей користування державними та недержавними програмами сприяння розвитку підприємницької діяльності.

Заступник міністра у справах ветеранів Володимир Левчук розповів про програми, які запустив уряд для підтримки ветеранського підприємництва під час пандемії і для розширення можливостей для ветеранів започаткувати свій бізнес.

Народний депутат України, член фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко нагадала, що міністерство ветеранів було створено у 2018 році, працював і відповідний парламентський комітет, однак після виборів «комітет ліквідували, і два роки втратили, роз’єднуючи та об’єднуючи міністерства».

На думку І. Геращенко, державна підтримка ветеранського бізнесу має складатися з надання преференцій у держзакупівлях, підтримки ветеранських бізнес-асоціацій, відкриття спеціальних кредитних ліній і освітніх програм.

На Форумі ветеранського підприємництва обговорили Державну стратегію його підтримки, презентували Асоціацію ветеранського бізнесу і всеукраїнську менторську платформу для учасників бойових дій, які хочуть започаткувати власну справу.