І сьогодні слушний час повернути це право нашим громадянам. Місцевий референдум — простий і зрозумілий механізм, що дає змогу управляти своєю країною. Бо коли людей не чують, вони виходять на вулицю і через акції непокори змушують політиків рахуватися зі своїми інтересами.

Саме виходячи з таких міркувань Олександрійська районна рада вже звернулася до Верховної Ради з проханням напрацювати закон, який дозволить проводити місцеві референдуми.

Тим часом надзвичайно важливо, що текст законопроекту оприлюднено для громадського обговорення. Сам документ досить ґрунтовний і великий — 131 сторінка, містить 124 статті. Тому його обговорення ще до офіційної реєстрації — важливий крок з боку влади.

Водночас вважаю, що слід прискіпливо поставитися до норми, яка запроваджує механізм відкликання обраних осіб 10% голосів громади. Тут підтримую думку, що поріг варто підняти хоча б до 30—35%. Бо в країні, яка перебуває в стані війни, проводити плебісцит з питання недовіри місцевій владі  мегаризиковано. Адже він може бути використаний для дестабілізації ситуації та загрози національній безпеці.

Як на мене, слушна думка експертів, що законопроект про місцевий референдум доцільно було б направити на експертизу до Венеційської комісії, як це було зроблено із законопроектом про Всеукраїнський референдум. Адже в Європейському Союзі напрацьовано унікальний дієвий досвід реалізації реального народовладдя.

У цілому одним із позитивів прийняття закону стане виникнення можливості для органів місцевого самоврядування вивчити думку громади ще до ухвалення рішення щодо тієї чи іншої важливої проблеми місцевого значення. Це дасть змогу економити час, зусилля і ресурси у разі, коли громада не підтримує таке рішення і після прийняття якого вимагатиме його скасування шляхом протестів і оскаржень.

Ірина БАЛАШОВА, депутат Олександрійської районної ради

Кіровоградської області.