Як пояснив начальник ГУ ДСНС Сергій Крук, за активну допомогу у відновленні історичної споруди пожежного депо, що була побудована чеськими переселенцями у 1923 році в селі Дібрівка Рівненського району.

Роман Павлович разом із рятувальниками та небайдужими жителями громади відбудували приміщення історичної споруди, відновили пожежний інвентар, що був на озброєнні вогнеборців 20—30 років XX століття. У найближчій перспективі — відкриття пожежного депо як культурного, історичного і туристичного об’єкта Рівненщини.

Село Дембровка (Дібрівка) засновано чеськими переселенцями у 1869—1870 роках. У 1924-му тут створено пожежну команду та збудовано пожежне депо «збройніцу», яка була обладнана ручною помпою. Перший командир — Ян Бачовський, після нього — Йосип Заптрапа і аж до Другої світової війни — Йосип Гавлічек. Поблизу пожежної частини було встановлено муніципальний дзвін. Дзвонар Йосип Зумр регулярно сповіщав про час вечірньої молитви та про сумні події: загоряння обійсть чи похорон. Пожежна команда мала велику повагу не тільки в чеській Дібрівці, а й у сусідніх українських селах, де часто брала участь у ліквідації вогню й порятунку майна.

Рівненська область.

Фото Дмитра МЕЛЬНИКА.