Невелика за кількістю творів, адже Верховна Рада — це не виставкова зала, вона одразу викликала неабияку увагу та схвалення, приваблюючи глядача полотнами з незвичними сюжетами та яскравими фарбами.

Високу оцінку їй дав голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв: «Картини унікального художника Валерія Орла самобутні і талановиті, а діяльність заслуговує на державну підтримку».

Ім’я цього художника та письменника — він видав сім книжок у прозі та віршах — досить широко відоме серед шанувальників образотворчого мистецтва. Насамперед завдяки різноманітним творчим знахідкам, які з’являються на його полотнах, адже цей живописець активно експериментує у своїй творчості. Вдало відходячи від заїжджених стереотипів, він пише дещо не-
звичні простому оку картини у своїй, тільки йому притаманній манері.

Пейзажі, що палають світлом і кольорами, мариністика з нереальними кораблями та хвилями, полотна в авангардному стилі плюс неординарні роботи аквареллю, різними видами пастелі, тушшю, олівцем, фломастером, кульковою ручкою, цікава комп’ютерна графіка — всюди ми знаходимо творчі родзинки Валерія Орла.

На окрему розповідь заслуговує серія його картин на українську тематику (на знімку). Ці полотна написано з національним гумором, у радісному колориті. На них оживають святкові гуляння, веселі танці, товстенний ненажера за багатим столом, зустрічі коханих на тлі української природи. Працюючи над цими творами, автор придумав цікаву знахідку: робити просто на полотні різні дотепні написи — фрази з українських народних пісень, жартів, приказок. Інколи колеги-«добродії» кажуть Валерію, що так ніхто не робить, такого не буває, от тоді він відсилає таких критиків до картин старовинних українських художників, де на полотнах були написані цілі поеми. Невдоволені голоси миттєво стихають, адже ці написи дуже органічно доповнюють і композицію полотна, і сюжет.

Картини Валерія Орла не просто веселі та цікаві, вони позитивно впливають на глядача — збагачують хороший настрій людини, додаючи тонких жартівливих нюансів, і вбирають весь душевний негатив, якщо він є, та перетворюють його на добрий позитив. І це не мої слова, так часто кажуть прихильники таланту майстра.

А ще є свідоцтва екстрасенсів про те, що енергетика, яка виходить із цих полотен, досить добре діє не тільки на настрій, а й на здоров’я глядача. Якщо ви хоч трохи володієте підвищеною чутливістю, пропоную перевірити цю тезу самостійно, наблизивши розкриті долоні ближче до полотна. Гарантую дуже приємне відчуття від впливу потоку теплої, доброї енергії.

На жаль, я не в змозі запросити широкий загал на цю виставку, адже допуск у Верховну Раду здійснюється лише за спеціальними перепустками, але обіцяю розповідати цінителям мистецтва про наступні загальнодоступні виставки цього самобутнього митця.

На виставці, крім народних депутатів—шанувальників творчості Валерія Орла побував перший командувач Військово-Морських сил, народний депутат кількох скликань, віце-адмірал Борис Кожин. Він відзначив антивоєнну спрямованість творів Валерія Костянтиновича, який працює редактором журналу «Блокпост» Міністерства оборони України, і нагородив самобутнього живописця орденом «Патріот України». Щоправда, нагороду довелося вручати в лікарні після того, як Валерія Орла аж всьоме за останній час прооперували.

Насамкінець можу додати, що це далеко не перша виставка Валерія Орла — він постійно бере участь у різноманітних імпрезах, конкурсах та аукціонах і в Україні, і за кордоном, але виставка у Верховній Раді свідчить про високий статус цих творів, адже далеко не кожен майстер має честь бути виставлений у найвищому законодавчому органі нашої країни.

Володимир БОНДАРЕНКО, куратор виставки, помічник народного депутата України.

Фото надано автором.