У країнах Європейського Союзу цей показник зазвичай нижчий, проте не відрізняється від українського істотно: у 13 країнах відпочивають від 30 до 34 днів; у трьох (Люксембурзі, Португалії та Словаччині) — 35 днів, як і в Україні; у Фінляндії, Іспанії та Франції — 36, а в Австрії — 38.

Менш як 30 днів на рік відпочивають ірландці, німці, англійці, данці, греки, нідерландці, словенці та латвійці. Причому в останніх трьох країнах державні свята та відпустка в сумі становлять лише 20 днів.

Цьогоріч українці відпочиватимуть 11 святкових днів. А якщо за рік зібрати всі суботи й неділі та додати святкові дні, отримаємо 115 вихідних. І це — без відпустки. Якщо всі дні в календарі розподілити рівномірно, вийде, що кожен третій день — наш законний вихідний. Поширена думка, що це шкодить економіці країни. А що з цього приводу думають читачі нашої газети?

Ігор Карпенко, таксист, Новоград-Волинський:

— Не перший рік спостерігаю за нашими людьми: вони скаржаться на погане життя, брак грошей, інші проблеми, але коли настають свята — купують найдорожчі напої, подарунки і ходять один до одного в гості. Навіть у період пандемії коронавірусу їздять до родичів в інші міста, влаштовують бенкети. Тому вважаю, що кількість свят на гаманець земляків не впливає. Переконаний: хто бажає заробити гроші — заробить, а лежні, звісно, і надалі нарікатимуть на погане життя, негаразди тощо.

Ірина Харченко, студентка, Новоград-Волинський:

— Звикла традиційно відпочивати взимку після сесії й улітку, коли складу всі іспити. А під час навчання вихідні так швидко пролітають, що їх і не помічаю. То готуюсь до пар, то з подругами переглянемо цікавий фільм, то поїду до бабусі — та й усі вихідні. Тому ніколи не задумувалася над тим, що Україна належить до лідерів за кількістю вихідних, адже, на мою думку, відпочинок — це круто й корисно.

Олег Гриб, пенсіонер, Овруцький район:

— У мене вже й так настав постійний відпочинок. Понад 35 років від зорі до зорі відпахав, то можна й відпочити. Моя робота була пов’язана з виробництвом, де вихідних не було. Нині мені трохи мулько без роботи, хоча її й удома вистачає, але нічого не вдієш. Варто берегти себе і своїх рідних, дбати про здоров’я, бо всіх грошей ніколи не заробиш.

Галина Островська, прибиральниця, Коростень:

— Для мене поняття вихідних взагалі не існує. Робочий тиждень — на роботі, а вихідні — вдома. Біля двох дітей і чоловіка не дуже відпочинеш. Так і живемо. Тому особливої уваги на те, що Україна посідає одне з перших місць за кількістю вихідних, не звертаємо, бо не маємо на це часу.

Костянтин Іржецький, приватний підприємець, Коростишів:

— Для мене це питання дуже болюче, бо коли мої працівники ідуть на тривалі вихідні, то позбирати їх докупи я одразу не можу. А від цього страждає моє невеличке підприємство, доводиться наймати інших людей, навчати їх... Не вміємо ми адекватно й відповідально відпочивати, а потім повноцінно ставати до роботи, тому й не подобаються мені тривалі вихідні.

Аліна Артеменко, продавець, Олевськ:

— Для нас, продавців, вихідні — це справжнє пекло. Людей маса, змітають усе з полиць, не встигаємо виставляти товар. З одного боку — це добре, а з другого — важко. Для мене особисто вихідні — це привід зустрітися й побути у колі рідних та близьких людей, поспілкуватися про життя-буття.

Віктор Раєць, спортсмен, Новоград-Волинський район:

— У справжніх спортсменів вихідних немає. Належну форму потрібно підтримувати завжди. Тренування, виступи, перегляд змагань по телевізору та в Інтернеті забирають чимало часу, тому на вихідні не звертаю особливої уваги.

Житомирська область.