Волонтерили (зліва направо): Ольга Похильченко, Віталій Борейко, Катя Київська, Дідіченко Ірина, Руслана Шахова, Світлана Григоріва, Людмила Щелканова.

Відділ хвойних дерев Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України – один з найбільших. Він розташований на  площі 10 гектарів та нараховує більше 1800 дерев. І все це велике господарство під опікою лише однієї людини – старшого наукового співробітника відділу дендрології, завідувача відділом хвойних дерев Ольги Похильченко (на знімку).

Таку кількість рослин неможливо доглянути одній людині, надто важко приділити увагу новим рослинам. Тому на підмогу науковцям Національного ботанічного саду приходять добровольці-волонтери, що мешкають у різних частинах міста. На такі толоки помічники збираються і в будні, й у вихідні. Остання з них відбулася 27 квітня. Про неї розповіла Ольга Похильченко, адже група волонтерів під її проводом почала існувати із серпня минулого року: «Велике значення в збереженні унікальних колекцій Ботанічного саду мають екологічні акції, проведені волонтерами, які допомагають співробітникам у догляді за рослинами, прибиранні території та матеріально-технічному забезпеченні робіт».

Ділянка, на якій раніше щось робили та приділяли більше уваги, раніше була розсадником. Нині вона задумана, як міні-дендрарій. Тому що це – більш затишна та захищена територія, такий собі «дитячий садочок» для рослин. На ній мають висаджуватися та зберігатися рідкісні рослини, які не можуть бути належно збережені у великому дендрарії.

Ця ділянка буде колекцією несподіваних казкових рослин – родзинкою ботанічного саду, розповідає пані Ольга. Рослини квітуватимуть упродовж майже всього року – з лютого, коли ще сніг лежить, – до листопаду. Ці рослини – з дивовижними ароматами – від цитрусових та яблучних до зелених, із палітрою – від білих та рожевих до темно-вишневих, червоно-коричневих, жовтогарячих та бузкових.

Неймовірної краси рослини висадять  у чотирьох секторах.

Перший – вейгели гібридні та корейські – блідо-рожеві, кармінні та пурпурні, улюблениці ландшафтних дизайнерів. Далеко не всі квітучі кущі настільки декоративні, як вейгели, у яких усе витончене та вишукане – і листя, і квіти. А ще вони можуть цвісти повторно.

Другий сектор – каліканти, що квітують з червня до серпня та духмяніють сумішшю камфори з медом і фруктами, різні за кольором та виглядом.

Зокрема «Athens» – невисокий чагарник зі щільними глянцевими листям. Цвіте жовтими, незвичайної форми квітами. Весняне цвітіння буває рясним, влітку – рідкісне, одиночне.

Також «Edith Wilder» – це досить високий кущ – до 4-х метрів. Листя округле, зеленого кольору, яке жовтіє в осінній час. Але, на відміну від інших, осіннє листя у цього виду калікантів буває яскраво-жовтого кольору. Квіти досить великі, червонувато-коричневого відтінку.

Ще один калікант – «Michael Lindsey». Чагарник компактний, має округлу форму. Листя темно-зеленого кольору, глянцеве. Квіти червоно-коричневого або лише червоного кольору, дуже ароматні.

У третьому секторі висадять карликові жасмини. Насолодитися ароматом садового жасмину зможе кожний гість ботанічного саду. Багаторічний чагарник підкорює своєю витонченою декоративністю і стійкістю до суворих зим. Він прекрасний в усі пори року. Особливо вишукано рослина виглядає в період розпускання бутонів.

Четвертий сектор – це гамамеліси видові та сортові. У природі гамамеліси виростають у лісах і на берегах річок  Східної Азії та Північної Америки. У першу чергу цінуються за терміни цвітіння (за що й отримали назву «чарівний горіх» або «чаклунський горіх», оскільки один вид зацвітає ранньою весною, інші – глибокої осені).

Посадки будуть остаточно сформовані протягом двох-трьох років.

Отже, колись тут був розсадник, а нині залишаться тільки колекційні рослини.

Для розсадника науковці збирають насіння з усього світу, яке колеги з інших країв та країн надсилають у Національний ботанічний сад по дві-три насінини.

«Ми приходимо не тільки працювати – ми приходимо спілкуватися і бачити, як працює ботанічний сад ізсередини – це й знання, і досвід, і колекції – все для відвідувачів», – додала пані Ольга Похильченко.

Юрій Клименко – заввідділу дендрології  Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України.

Руслана Шахова.

Ботанічний сад запрошує.

Довідка:

Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України є провідною науково-дослідною установою, що займається проектуванням і створенням нових ботанічних садів та парків, розробкою наукових основ озеленення та фітодизайну підприємств і організацій, а також багатьма іншими напрямками теоретичної та прикладної ботаніки.

Одним з головних завдань ботанічного саду є проведення досліджень в галузі охорони природи, створення бази для збереження генофонду рослин і всього біологічного різноманіття, а також просвітницька діяльність з питань екології та використання рослин.

Сьогодні Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. До складу ботанічного саду входить 8 наукових відділів, унікальний колекційний фонд Національного ботанічного саду налічує близько 11180 таксонів, що відносяться до 220 родин та 1347 родів.

Фото Олександра БАДЕРИ.