На вулиці 16 Липня у Рівному припаркувалося кілька мікроавтобусів. Подумалось, що то на підтримку мітингувальників приїхала підмога. Адже майдан Незалежності, де встановлені намети, лише за якихось сто метрів. Однак здивувалася, що пасажири пішли до будівлі управління Державної міграційної служби України у Рівненській області.
За говіркою, яка притаманна поліським селам Рівненщини, що межують з Білоруссю, здогадалася, звідки прибули до обласного центру чоловіки.
— Так, ми із Старого Села (це в Рокитнівському районі.—-Авт.), — підтвердили моє припущення у гурті. — Приїхали здати документи для виготовлення закордонних паспортів. Оце нещодавно повернулися із сезонних заробітків з Росії, а там чули по телевізору, що нібито з 1 січня 2014 року туди можна буде заїхати, тільки маючи закордонний паспорт. Так це чи ні — не знаємо, але закордонний паспорт не буде зайвим, хоча ми краще б за ті гроші, які потратимо на його виготовлення, могли б щось дітям купити.
Бувала у Старому Селі у відрядженні. Люди у цьому віддаленому населеному пункті, оточеному лісами і болотами, живуть з лісу, підсобного господарства та завдяки сезонним заробіткам. А ще — завдяки соціальним допомогам на дітей, бо по сільраді 224 багатодітні сім’ї, у найбагатодітнішій 14 дітей.
— З настанням тепла чимало мешканців наших сіл (а до Старосільської сільради входять Старе Село і Дроздинь, де мешкає майже 5,8 тисячі людей. — Авт.) виїздять на заробітки у Білорусь, Росію — переважно Москву і Санкт-Петербург, — розповідає старосільський сільський голова Григорій Ковалець (на знімку). — Рік на рік, звичайно, не припадає, але ми якось спробували підрахувати, скільки наших земляків працюють на чужині, й дійшли до цифри чотириста.
— Наші чоловіки через ті заробітки подовгу не бачать дітей і дружин. Це одна з причин, що цьогоріч не дотягли до торішнього показника по народжуваності: на світ з’явилося 183 немовляти, тоді як минулого року — 199, але ми наступного року надолужимо прогаяне, — жартує Григорій Ковалець.
Тенденцію до збільшення бажаючих мати закордонні паспорти підтверджує і начальник управління Державної міграційної служби України у Рівненській області Лілія Драпчинська (на знімку):
— Якщо у 2009 році мешканцям Рівненщини було видано 15 тисяч паспортів для виїзду за кордон, то нинішнього року ця цифра збільшилась удвічі. А за три останні місяці кількість бажаючих мати такий документ різко зросла. Так, якщо у вересні до нас з цього питання звернулося 1,7 тисячі осіб, у жовтні — 2 тисячі, то в листопаді — 4,2 тисячі. 
Останнім часом наші земляки, крім Москви і Санкт-Петербурга, їдуть ще й у складі будівельних бригад у Грозний. Звичайно, немає нічого доброго в тому, що вони шукають роботу на чужині. Адже діти тривалий час залишаються без батьків, тобто без їхнього виховання і впливу.
Рівне.
Фото Леоніда ІЩУКА.