На запитання кореспондента «Голосу України» відповідає прокурор Севастополя Ігор ПІЛАТ (на знімку).

— Ігоре Григоровичу, в останні кілька місяців з тієї інформації, що з’являлася в ЗМІ, читач і глядач могли зробити висновок, що прокуратура свої основні зусилля спрямувала на вивчення «земельного питання»...

— Земля, безперечно, найбільш значущий ресурс країни. Це Президент України особливо підкреслював у своєму щорічному посланні до Верховної Ради, а також у виступі на засіданні Ради регіонів звернув увагу керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування й поставив завдання забезпечити неухильне дотримання законів у цій сфері.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка конкретизував завдання й терміни в роботі регіональних підрозділів відповідним документом у березні нинішнього року.

У зв’язку з цим нагляд за дотриманням законності під час раціонального використання земель, з урахуванням прав громадян та інтересів держави, є пріоритетним для органів прокуратури міста, тим паче що унікальна територія Севастопольського регіону — найдорожча частина земельних ресурсів країни.

— Севастопольська земля через географічний, кліматичний та деякі інші чинники стала останнім часом, мабуть, однією з найдорожчих в Україні. Власне, ви це підтвердили в попередній відповіді. Неважко припустити, що підвищений інтерес до неї був не тільки в севастопольців, а й у мешканців інших регіонів країни й навіть зарубіжних громадян. Під час перевірки захисту прав громадян і держави у сфері земельних відносин чи доводилося вам і вашим співробітникам зіштовхуватися з інтересами людей, скажемо так, впливових у політиці та економіці?

— Перераховані вами чинники я доповню од-нією цифрою: земельний фонд Севастополя становить 86,4 тисячі гектарів. Це майже на 3 тисячі гектарів більше, ніж у Києві й у вісім разів більше, ніж, наприклад, у Сімферополі. Землі природно-заповідного фонду в адміністративних межах Севастополя займають площу в 26 тисяч гектарів. І ще додам, що довжина прибережної захисної смуги Чорного моря — 123 кілометри.

Про ефективність і результативність роботи своїх підлеглих із захисту прав громадян та інтересів держави у сфері земельних відносин багато не говоритиму. Гадаю, що промовистіше це зробить наступна інформація. Досвід організації роботи органів прокуратури Севастополя із проведення перевірок та одержання позитивних результатів дотримання законодавства під час використання земель прибережної захисної смуги вздовж Чорного моря Генеральною прокуратурою України рекомендований для наших колег в інших регіонах держави.

Господарський суд Севастополя у вересні задовольнив заявлений прокуратурою позов до гаражного кооперативу «Камаз-3». Тоді державний акт на право власності на земельну ділянку площею 13 гектарів вартістю 44 мільйони було визнано судом недійсним. Земля перебуває в межах прибережної захисної смуги моря. Суд першої інстанції поставив за обов’язок кооперативу повернути ділянку територіальній громаді. Пізніше апеляційний суд скасував це рішення, але ми продовжуємо відстоювати інтереси міста та держави й подаватимемо касаційну скаргу. Це один із тих прикладів, що яскраво ілюструє, як одним розчерком пера на незаконному документі земля передається з державної власності у приватні руки, а потім прокуратура роками через суди бореться за її повернення.

У жовтні я, як прокурор міста, заявив позов до адміністративного суду Севастополя стосовно Севастопольської міської ради про визнання протиправним і скасування рішення ради, яким у 2009 році одному з ко-

оперативів дано дозвіл на розробку містобудівного обґрунтування розміщення кварталу індивідуальних житлових будинків і дозвіл на розробку проекту землевпорядження з відведення ділянки в 12,2 гектара. Цей позов для міста особливо важливий, оскільки ділянка перебуває в районі земельного масиву, свого часу зарезервованого міською радою для створення регіонального ландшафтного парку місцевого значення «Максимова дача».

Зазначу, що «поправляти» нам доводиться не тільки депутатів міськради. Зокрема, господарський суд міста Києва розглядає наш позов про визнання недійсним розпорядження Севастопольської міськдержадміністрації (СМДА), яким передано у власність членам кооперативу «Янтарь» земельні ділянки лісового фонду загальною площею 2,38 гектара вартістю 2 мільйони гривень під дачне будівництво. Ми заявили позов про визнання недійсним ще одного розпорядження СМДА, відповідно до якого члени кооперативу «Скіф» розраховували отримати землі лісового фонду загальною площею 10,8 гектара вартістю 13,5 мільйона гривень. Господарський суд міста Києва в червні вже задовольнив наш позов про визнання недійсним договору суперфіція між міськдержадміністрацією і ТОВ «Кримська південно-східна будівельна компанія». Завдяки чому попереджено незаконну забудову 153 гектарів земельної ділянки рекреаційного призначення.

— Категорія «відновлення справедливості» має, крім морального аспекту, ще й те, що можна виміряти в гектарах, мільйонах гривень, кількістю кримінальних справ і тих, хто зазнав покарання за махінації із землею.

— Тільки за 11 місяців нинішнього року прокуратура Севастополя провела 117 перевірок у порядку нагляду за дотриманням і застосуванням законів у сфері земельних відносин. У результаті нині ведеться 12 кримінальних проваджень. Крім того, за результатами перевірок розглянуто із застосуванням заходів 73 подання. Це означає, що завдяки втручанню прокуратури за цими документами було усунуто порушення закону, а винних посадових осіб покарано, аж до звільнення.

Прокуратура принципово реагувала на порушення закону з боку чиновників. Не важливо, з якої причини посадова особа допускає порушення законодавства: чи навмисно, свідомо або через незнання законодавства. Якщо в результаті дій чиновників незаконно відчужувалися сотні гектарів севастопольської землі, завдавався збиток громаді, винні мають бути покарані.

Так, за поданням прокуратури до дисциплінарної відповідальності за необ’єктивність і неповну перевірку доводів заявників під час розгляду колективного звернення про неправомірність надання й використання земельної ділянки по вулиці Рубіжна притягнуто керівника відділу Державної інспекції сільського господарства України в місті Севастополі.

Ще чотирьох працівників Державної інспекції сільського господарства України в Севастополі притягнуто до дисциплінарної відповідальності за цілу низку порушень. Зокрема, відсутність контролю за дотриманням земельного законодавства, в тому числі стосовно земель водного фонду, нечисленність і низька якість перевірок, здійснюваних інспекцією, неприйняття заходів для усунення порушень законодавства. Сюди можна віднести й відсутність контролю з боку інспекції за дотриманням порядку визначення й відшкодування збитків сільськогосподарського й лісогосподарського виробництва, відсутність контролю за здійсненням державного обліку реєстрації земель сільськогосподарського призначення й достовірності такої інформації й навіть відсутність контролю за виконанням власних приписів про усунення порушень.

За документом прокурорського реагування трьох посадових осіб ГУ Держземагентства в Севастополі притягнуто до відповідальності за допущені порушення Закону України «Про державний земельний кадастр».

Крім того, за матеріалами прокуратури Севастополя зареєстровано й розслідуються міліцією три кримінальні провадження за фактами зло-

вживання службовим становищем посадовими особами ГУ Держзем-агентства в місті Севастополі й Севастопольській міській філії ДП «Центр державного земельного кадастру» під час видачі держактів на земельні ділянки.

25 листопада 2013 року прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження за фактом службової недбалості посадових осіб ГУ Держземагентства в Севастополі та Реєстраційної служби Головного управління юстиції в Севастополі, внаслідок якої із власності держави вибуло 0,87 гектара земель. На даний момент досудове слідство також здійснює міліція.

Що стосується усунення наслідків, які стали результатом порушення земельного законодавства, то за 2013 рік органами прокуратури Севастополя в суди пред’явлено позови на суму 194 мільйони гривень. Прокуратура не допустила незаконної передачі у власність 156 гектарів землі, а реально громаді й державі повернуто 317 гектарів.

Цього року була поставлена крапка у тривалому розгляді: за нашим позовом суд повернув у власність держави 314 гектарів сільськогосподарських земель на околицях сіл Байдарської долини (входить до адміністративної території Севастополя, примикає до Південного берега Криму. — Ред.), вартість яких експерти оцінили майже в півмільярда гривень. Землю в 2009 році міськдержадміністрація незаконно передала у власність обслуговуючому кооперативу «Уркуста», а згодом ділянки перейшли іноземним компаніям «Галеон Файненс Лімітед» і «Ковалінд». Прокуратура добилася скасування незаконних розпоряджень адміністрації й фактичного відновлення порушених інтересів громади.

Бесіду вів Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

Фото прес-служби прокуратури Севастополя.